F1-pomo kuin puulla päähän lyöty: Red Bullia uhkaa "täydellinen katastrofi"

Red Bull tiedotti vappupäivänä insinööriguru Adrian Neweyn jättävän tallin välittömästi. Vuodesta 2006 Red Bullia palvelleen Neweyn työsuhde yhtiön kanssa päättyy virallisesti vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Kilpailevan tallin tallipäällikkö pitää Red Bullin ratkaisua asiassa käsittämättömänä.

Newey, 65, lukeutuu koko F1-historian merkittävimpiin insinööreihin. Autoilla, joiden suunnittelussa hän on ollut mukana, on voitettu viimeisten 32 vuoden aikana 12 valmistajien ja 13 kuljettajien MM-titteliä.

Motorsportin mukaan Neweyn sopimus Red Bullin kanssa olisi ulottunut vuoden 2025 loppuun. Sopimuksessa oli tiettävästi jonkinlainen kilpailukieltopykälä, joka olisi pakottanut Neweyn olemaan tämän jälkeen sivussa tositoimista vielä 12 kuukauden ajan. Neweyn edustajat onnistuivat kuitenkin neuvottelemaan ehdot hänen kannaltaan suotuisammiksi.

Red Bullin osalta ei voi sanoa samaa, sillä mikäli Newey on vapaa siirtymään toiseen F1-talliin viimeistään 1. huhtikuuta 2025, niin kuin Red Bullin tiedotteesta on tulkittavissa, hänen kädenjälkensä ehtii vielä hyvin näkyä vuoden 2026 autossa, jotka suunnitellaan täysin uusien sääntöjen pohjalta. Perinteisesti Neweyn osaaminen suunnittelupöydällä on tullut parhaiten esiin juuri sääntömuutosten yhteydessä.

Eräs nimettömänä asiaa kommentoinut tallipäällikkö kertoo Motorsportille ällistyneensä siitä, että Red Bull suostuu vapauttamaan Neweyn niin aikaisin, että tämä ehtii vielä vaikuttaa vuoden 2026 autoon.

– Se olisi Red Bullin kannalta täydellinen katastrofi.

Christian (Red Bullin tallipäällikkö Horner) näyttäisi typerykseltä – ihan niin kuin Martin Whitmarsh näytti McLarenilla, kun hän tarjosi Brawnille avaimet Mercedekselle.

Tällä kyseinen tallipäällikkö viittaa siihen, miten McLarenia johtanut Whitmarsh hyväksyi sen, että Hondan vuonna 2009 F1:ssä korvannut Brawn GP sai käyttöönsä Mercedeksen asiakasmoottorit. Päätös edesauttoi Brawnia voittamaan sensaatiomaisesti molemmat MM-tittelit ja saamaan tehdassopimuksen Mercedeksen kanssa – McLarenin nenän edestä.

Newey on yhdistetty huhuissa sekä Aston Martiniin että Ferrariin, mutta Motorsportin mukaan Neweyllä ei ole haluja Aston Martinille. Sen sijaan hänen huhutaan tavanneen aiemmin tällä viikolla Ferrarin tallipäällikön Frederic Vasseurin. Lisäksi hänen tiedetään halunneen tehdä yhteistyötä Lewis Hamiltonin kanssa, ja brittitähti siirtyy ensi kaudeksi juuri Ferrarille.

Lue myös:

    Uusimmat