F1:n villi päivä paljasti orastavan riidan – tallipomo laukoi katkeria kommentteja tähtikuskiin päin

Carlos Sainz hyppää Ferrarin rattiin – Daniel Ricciardo siirtyy McLarenin leipiin 0:39
Videolla juttua F1:n villistä kuljettajapäivästä: Carlos Sainz Ferrarille, Daniel Ricciardo McLarenille.

Torstai oli F1:ssä villi uutispäivä. Ferrari kertoi värvänneensä itselleen espanjalaisen Carlos Sainzin. Samalla McLaren puolestaan kertoi, että Daniel Ricciardo saapuu Sainzin korvaajaksi. Jälkimmäinen liike herätti närää.

F1-kuljettajamarkkinoiden palapeli lähti rakentumaan sen jälkeen, kun Ferrari tiedotti, että nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel ei jatka Maranellon punaisten riveissä.

Seuraavana päivänä Ferrari kertoi Vettelin korvaajasta. Carlos Sainz, kahden vuoden sopimus (2021 ja -22).

McLaren reagoi Sainzin lähtöön palkkaamalla Ricciardon itselleen. Australialainen tähtikuski vaihtaa täten jälleen tallia.

30-vuotias Ricciardo kohautti F1-piirejä syksyllä 2018, kun hän ilmoitti jättävänsä Red Bullin. Ricciardo päätyi Renaultille kovin odotuksin.

Australialaiskuljettajan avulla Renault pyrki kaventamaan takamatkaa F1-kärkitalleihin, eli Mercedekseen, Red Bulliin ja Ferrariin nähden.

Toisin kävi.

Renaultin viime kausi oli yksi iso pettymys. Luotettavuusongelmien kanssa paininut ranskalaistalli menetti niin sanotun ”muun joukon” ykkössijan McLarenille, joka oli valmistajien sarjassa neljäs.

Heikon vuoden jäljiltä Ricciardon päätös herätti raivoa Renaultin sisällä. Tämä konkretisoitui tallipäällikön Cyril Abiteboulin kommenteissa.

Poikkeava linja

Renaultin tiedotteessa Abiteboul sivalsi Ricciardoa ilman, että hän mainitsi australialaista nimeltä.

– Varsinkin nyt, poikkeuksellisen tilanteen keskellä, vaaditaan vastavuoroista luottamusta, yhtenäisyyttä ja sitoutumista, Abiteboul totesi.

Tähän perään Abiteboul yritti luoda uskoa mainitsemalla, että kausi 2020 antaa tallille mahdollisuuden ”saavuttaa enemmän yhdessä”.

Abiteboulin ja Renaultin tiedotustapa herätti ihmetystä F1-piireissä, kahdesta eri syystä.

1) Renault ei kiittänyt sanallakaan Ricciardoa

– McLaren kiitti Carlosia ja toivoi hänelle kaikkea hyvää samalla, kun he ottivat Danielin vastaan. Renault taas päätti olla kiittämättä Danielia, Sky Sportsin F1-selostaja David Croft huomioi Twitterissä.

McLarenin tiedotteessa niin tallin toimitusjohtaja Zak Brown kuin tallipäällikkö Andreas Seidl kehuivat kilpaa Sainzia ja tämän tallille antamaa panosta.

Ferrari teki samoin. Italialaistalli jakoi arvostusta Vettelille omissa reaktioissaan.

Renault päätyi aivan toiseen ratkaisuun.

2) Abiteboulin sanat

Kiittämättömyyden lisäksi huomio kohdistuu Abiteboulin käyttämiin sanoihin.

Luottamus, yhtenäisyys ja sitoutuminen.

Nämä kaikki viittaavat enemmän kuin suoraan Ricciardoon ja tämän päätökseen jättää Renault hyvin nopealla aikataululla.

Renaultin ja Ricciardon yhteinen taival käynnistyi hattaroiden keskellä. Värväyksen yhteydessä ranskalaistalli hehkutti, miten se sai yhden F1-sarjan ison tähden itselleen.

Kausi 2019 kiristi tunnelmia. Useiden keskeytysten ja vauhtipuutteen myötä Ricciardo jäi kuljettajien MM-taulukossa vasta sijalle yhdeksän. Se oli selvä pudotus aiempiin, Red Bullilla vietettyihin vuosiin nähden.

Talven aikana eri tahot spekuloivat, että Ricciardo ei välttämättä jatkaisi Renaultilla. Monet kuitekin uskoivat, että Ricciardo katsoisi vielä, mihin suuntaan Renault on menossa.

Näin ei käynyt.

Torstaina ilmi tullut päätös osoitti sen, että Ricciardo ei halunnut enää katsoa kauden 2020 lopputulemaa, vaan hän päätti hylätä Renaultin, vaihtamalla sen pahan kilpakumppanin McLarenin leiriin.

Koko kausi yhdessä

Renault kertoi julkisesti keskustelleensa Ricciardon kanssa jatkosta.

– Neuvottelut sopimuksen uusimisesta eivät onnistuneet, Renault totesi.

Tilanne on kiusallinen siksi, koska Ricciardon ja Renaultin yhteinen taival jatkuu vielä kokonaisen kauden ajan. F1:n uuden sesongin kun on tarkoitus pyörähtää käyntiin heinäkuun alussa, mikäli maailman koronavirustilanne vain sallii sen.

Ricciardon Renault-korvaajaksi on povattu espanjalaiskonkaria Fernando Alonsoa. Hurjimmat lähteet ovat jo kertoneet, että Alonson Renault-sopimus olisi lähestulkoon valmis.

Lue myös:

    Uusimmat