F1-lehdistökatsaus: Uusi säälimätön Bottas haistatti epäilijöilleen votkan ja puuron voimalla – nousi orjakapinaan Spartacuksen tavoin

Valtteri Bottaksen murskaava voitto F1-kauden avanneessa Australian GP:ssä teroitti toimittajien kynät ympäri Eurooppaa ylistämään kilvan suomalaisen suoritusta. Aiemmin niin säyseän Mercedes-kuskin nähtiin todella horjuttaneen asetelmia tämän kauden mestaruustaistossa.

Bottas runttasi sunnuntain kisastartissa ohi paalupaikalta lähteneestä Mercedeksen tallikaveristaan Lewis Hamiltonista ja teki maaliin tultaessa tähän jo liki 21 sekunnin eron. Kaiken kukkuraksi Bottas lähti tiimin ohjeiden vastaisesti metsästämään lisäpistettä kisan nopeimmasta kierroksesta ja myös otti sen.

Red Bullin Max Verstappen onnistui yllättävän helposti lyömään Ferrarin Sebastian Vettelin ja Charles Leclercin ollen kisan kolmas. Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolla kahdeksas.

Autosport-lehti otsikoi maanantain kisaperkauksensa ”Miksi säälimätön ’uusi Bottas’ on todellinen mestaruusuhka”. Toimittaja Edd Straw analysoi suomalaisen osakkeiden nousua talven henkisen kypsymisen tulokseksi.

– Se Valtteri Bottas, joka todellakin käski voittonsa jälkeen nimeämättömiä henkilöitä painumaan jonnekin, oli hyvin erilainen kuin se säyseä hahmo, joka myönsi marraskuussa Abu Dhabissa, että hän haluaa yksinkertaisesti kauden loppuvan, Straw kuvailee.

– Vain hän tietää todella, mitä hän teki välikuukausina uudelleenrakentaakseen, -kootakseen ja -luodakseen itsensä, mutta sen työn tehokkuus oli kiistämätön.

– Bottaksen esitys Albert Parkissa ei ollut Mercedeksellä kuolemaan tuomitun miehen esitys, vaan sellaisen, jonka täytyy lähettää viesti, ettei hän aio luovuttaa paikkaansa sarjan parhaassa tallissa ilman taistelua, Straw kuvailee.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Talvella votkaa, aamupalaksi puuroa

Daily Mail -lehden Jonathan McEvoy veistelee jo vitsikkäällä listallaan ”10 asiaa, jotka todellakin tapahtuvat tällä kaudella Valtteri Bottaksen voiton jälkeen”, että Mercedeksellä valta vaihtuu hyvinkin nopeasti.

– Valtteri Bottas, Australian voittonsa rohkaisemana, kiristää ruuvia Lewis Hamiltonia kohtaan kireämmälle kisa kisalta ja horjuttaa hallitsevaa mestaria niin pahasti, että tämä lopettaa ja ryhtyy täysipäiväiseksi muotisuunnittelijaksi, McEvoy ennustaa.

Toisessa artikkelissaan McEvoy tiivistää Bottaksen nousun taustat otsikossaan: ”Valtteri Bottas hävisi Lewis Hamiltonille 11-0 viime kaudella… mutta nyt, juotuaan talven votkaa ja saatuaan puurosta virtaa, hänestä tuli viimein voittaja”.

Humoristisen otsikon taustalla ovat tallipomo Toto Wolffin heitto siitä, kuinka Bottas käsitteli pettymyksiä talven aikana ja toiseksi suomalaisen vastaus Mark Webberin palkintopallilla esittämään kysymykseen: mitä helvettiä sitä söit aamupalaksi?

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Koska Hamilton on lyöty näin pahasti?

Britanniassa F1-sarjaa televisioivan Sky Sportsin viikonlopun arvioissa Bottas sai puolta pistettä vaille täyden kympin suorituksestaan. Vain aika-ajon tappio Hamiltonille jäi monessa arviossa uupumaan puhtaista papereista.

Kanavan asiantuntija Paul di Resta oli voittosuorituksesta täysin äimistynyt.

– En muista, koska olisimme nähneet Lewis Hamiltonin lyötävän näin perusteellisesti, Di Resta hämmästeli.

Sky Sportsin arviossa Bottakselle povataan hyvää kautta mestaruustaistelussa.

– Kaipasiko kukaan tätä avausvoittoa yhtä paljon? Jäätyään ilman voittoa koko kaudella 2018 suomalainen on kohdannut kysymyksiä tulevaisuudestaan Mercedeksellä ja jäi monesti sivuosaan ennen kautta tehdyissä mestaruusennustuksissa – ehkä se oli syynä hänen kirosanoja vilisevään kisan jälkeiseen radioviestiinsä, Sky Sports listaa.

– Ollessaan jälleen yhden vuoden sopimuksella Bottaksen täytyy todella olla MM-taistelussa mukana pitääkseen paikkansa. Tässä kunnossa siihen on vahva mahdollisuus.

– Oltuaan nopein kaikissa kolmissa harjoituksissa ja otettuaan paalupaikan Hamilton näytti aloittavan uuden kauden aivan, kuten lopetti kauden 2018. Sitten tuli sunnuntai. Se, ettei hän pysynyt Bottaksen vauhdissa, ei ole niin valtava yllätys, mutta välittömästi 0,5 sekuntia kierrosta kohti kasvanut ero todellakin oli, sivusto jatkaa.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Spartacus-Valtteri toi Ferrarille ainoat hyvät uutiset

Ferrarin romahtaminen sijoille neljä ja viisi lupauksia herättävien talvitestien jälkeen oli totaalinen shokki italialaisille. Bottaksen voitosta löytyi silti lohduttavia asioita, vaikka Mercedes ottikin MM-pisteissä heti 44-22-johdon Ferrariin.

– Ferrarin täytyy kiittää… Bottasta, otsikoi Sportmediasetin Luca Budel.

– Valtteri vei tallikaveriltaan Hamiltonilta seitsemän pistettä. Hän on se, joka tarjosi Ferrarille ainoan hyvän uutisen tänä viikonloppuna, Budel jatkaa.

Blogisti Leo Turrini kaivaa Bottakselle vertauskuvan historiasta.

– Bottaksen voitto on Spartacuksen kapina, Turrini viittaa Rooman tasavaltaa horjuttaneeseen kolmanteen orjasotaan ja sen sankarigladiaattoriin.

– Hamilton ei ottanut sitä kovin hyvin, mutten epäile, etteikö hän näkisi tässä jo Nico Rosbergin haamua.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Räikkösen ja kumppanien lähtö maksaa nyt kalliisti Ferrarille?

Ongelmat alkoivat kasaantua jo lauantain aika-ajoissa, mutta sunnuntain kisavauhdilta toivottiin yhä paljon. Turrini myöntää, että Barcelonan testituloksia yliarvioitiin, mutta romahdus Melbourneen tultaessa on kaiken järjen rajojen tuolla puolen. Samaa puhuvat monet muut.

– Ferrari on liian ruma ollakseen totta, aloittaa La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni kolumninsa.

– Se on outoa sen jälkeen, kuinka kaikki ovat sanoneet SF90:tä helpoksi säätää, herkäksi muutoksille, nopeaksi mutta hauraaksi. Lopulta Ferrari kulki niin surkeasti Australiassa, että tätä on vaikea nähdä todelliseksi Ferrariksi. Odotetaan Bahrainiin asti lopullisen tuomion kanssa, hän jatkaa.

Autosprint-lehden Alberto Sabbatini listasi Ferrarin kolme suurinta syntiä:

– Ensiksi: Ferrari ei ymmärtänyt renkaita, joten myös tiimi teki virheen Vettelin kanssa. Toiseksi: autoa oli vaikea ajaa. Kolmanneksi: moottori ei toiminut hyvin, Sabbatini sanoo.

Saman lehden toimittaja Maurizio Voltini nostaa esiin Ferrarin epäonnistumisen renkaiden hallinnassa. Tässä työssä tiimi on muutamassa kuukaudessa luopunut isosta määrästä tietotaitoa.

– Vettelille tehty taktiikka osoitti, että he eivät ymmärtäneet, kuinka keskikovat Pirellit toimivat. Johtopäätökseni tästä on: he hukkasivat homman viikonlopun aikana. Minusta he maksavat kalliisti siitä (enemmän kuin osasin olettaa), että Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi ja Daniil Kvjat lähtivät, Voltini kirjoittaa Twitterissä.

F1-kausi jatkuu ensi viikolla Bahrainissa.

Lue myös:

    Uusimmat