F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottas jätettiin juhlimaan yksin – Lewis Hamiltonin lausunnot paljastavat mestarin epämiellyttävimmät piirteet

Lewis Hamiltonin saama tuplarangaistus palautti Valtteri Bottaksen voittojen tielle F1-sarjan Venäjän osakilpailussa. Kansainvälinen lehdistö väitteli rangaistuksen oikeudenmukaisuudesta ja samalla brittikuskin luonteesta maanantain kirjoituksissaan.

Bottas ajoi kauden toisen voittonsa otettuaan tapahtumat haltuunsa Hamiltonin yhteensä kymmenen sekunnin rangaistusten jälkeen. Kisavauhti oli kuitenkin Mercedeksen suomalaiskuskilla niin hyvää, että Hamilton olisi saanut ajaa tosissaan karkuun ilman rangaistuksiakin.

Huomion vei voittajan sijaan Hamilton, jonka kisaa ennen väärästä paikasta tekemät harjoituslähdöt pudottivat hänet rangaistuksen myötä kolmanneksi Red Bullin Max Verstappenin jälkeen.

The Guardian -lehti näki Mercedeksen unohtaneen Bottaksen voitonjuhlat, koska Lewis Hamiltonin ympärille kehkeytynyt sotku vaati niin paljon selvittelyä.

– Suomalainen juhli vasta kauden toista voittoaan Sotshissa, mutta tunnelma tallissa ei olisi voinut olla jäisempi. Turhautunut ja pettynyt Hamilton valitti tuomareista ja FIA:sta ja oli vakuuttunut, että hän ja tiimi ovat joutuneet tähtäimeen menestyksensä takia, Giles Richards kirjoittaa.

– Bottas otti lahjan vastaan ja hyökkäsi kriitikoitaan kohti. Se oli kummallinen viikonloppu Mercedekselle. Kukaan ei oikein halunnut olla tyytyväinen, kummastelee puolestaan The Sun -lehden Ben Hunt.

The Race -lehden Scott Mitchell näkee Sotshin kisan paljastaneen Hamiltonin ristiriitaisimman luonteenpiirteen: hänen intensiivisyytensä hyvät ja huonot puolet.

– Hamiltonin raivostunut reaktio keskustelua herättäneisiin aikarangaistuksiin, että ”he yrittävät pysäyttää minut”, teki parista tunnista sellaisia, jotka eivät olleet mestarin hienoimpia, Mitchell toteaa.

– Hamiltonilla on kyky nousta asioiden yläpuolelle ja tehdä asiat oikein silloinkin, kun jokin menee hänen ihonsa alle, mutta hänellä on myös taipumus lipua jatkuvaan valittamiseen kisan aikana. Hän saattaa myös nopeasti alkaa levittää ”minä vastaan maailma” -mentaliteettia radan ulkopuolella.

Mitchell muistuttaa, että Hamilton kaivoi rintamalinjoja vallanpitäjien ja Mercedes-leirin välille myös aika-ajomoodien kieltämisen yhteydessä.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Mika Salolle sapiskaa tuomaroinnista

Saksalaisen Motorsport-Totalin Christian Nimmervoll kohdistaa kritiikkinsä neljästä tuomarista juuri Mika Saloon, joka on joutunut kansainvälisenkin huomion kohteeksi väitetystä tietovuodosta ennen Hamiltonin rangaistuksen julkistamista.

– Jos minä olisin tuomari Mika Salo, olisin nukkunut erittäin, erittäin huonosti eilisen takia. Kaksi viiden sekunnin rangaistusta, mikä siirtää Hamiltonin 91. voiton kaikista paikoista juuri Nürburgringille, ei ole muuta kuin huono vitsi, Nimmervoll jyrähtää.

– Tuomarit olisivat voineet antaa minkä tahansa muun rangaistuksen valikoimastaan. Minä olisin antanut varoituksen ja rangaistuspisteen, koska teko ei ollut vaarallinen ja väitetty kilpailullinen etu oli minimaalinen.

Ferrarin entinen viestintäpäällikkö Alberto Antonini pitää rangaistuspisteiden keräämistä muutenkin huonona ratkaisuna. Hän nostaa esiin yhden muistamansa ajokiellon, joka oli hänen mielestään täysin tarpeeton ja soti lajin omaa etua vastaan.

– GP, jonka ratkaisevat virkailijat? Kiitos, mutta tämä on jo liikaa. Ehkä on aika muuttaa ratoja.

– Ajokielto on yksi tämän päivän formula ykkösten masokismin muodoista. Se muistuttaa minua nuoresta Mika Häkkisestä, jonka piti antaa ajovuoro Philippe Alliotille kurinpidollisista syistä vuoden 1994 Unkarin GP:ssä, joka on yksi suomalaiskatsojien suosikeista, Antonini muistuttaa.

Häkkinen sai tuolloin yhden kisan ajokiellon aiheutettuaan kolarin edellisenä olleessa Saksan GP:ssä.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Hyökkäävä Bottas tarvitsi Hamiltonin rangaistuksen

Sky Sportsilla arvosanoja kuskeille jakavat Matt Morlidge ja James Galloway nostivat esiin Bottaksen kisan jälkeen radioon lausumat kommentit, joissa suomalainen lähetti jälleen haisevat terveiset kritiikoilleen.

– ”Niille, joita asia saattaa koskea…” (ja niin edelleen) on muodostumassa Valtteri Bottaksen melko ärhäkäksi iskulauseeksi kriitikoita vastaan, jotka selvästi ajattelevat voittojen välien venyvän liian pitkiksi.

– Tällä kertaa kuiva kausi oli vain yhdeksän kisan mittainen. Ei edes kolmea kuukautta, mutta se oli epäilemättä iso ja odotettu paluu ylimmälle korokkeelle suomalaisen mielestä, Sky Sports jatkaa.

La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni näkee tilanteen mestaruustaistelussa varsin latistavana.

– Hamilton pysäytetään vain rankaisemalla häntä. Hän oli väärässä, mutta rangaistus oli liioiteltu, Zapelloni tuomitsee.

Blogisti Leo Turrini ei sulattanut Hamiltonin kritiikkiä, jonka mukaan tuomariston antama rangaistus olisi ollut suorastaan naurettava.

– Oikeasti. Sinä olet vahva, sinulla on superauto ja voin ymmärtää, että olet jopa kyllästynyt voittamaan helposti, mutta jos teet oman maalin ennen kuin pääset edes lähtöruudukkoon, ole edes kärsivällinen! Ainakaan et kuulosta valittajalta jälkikäteen, Turrini ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja