F1-kisan päättänyt kaaos johti protestiin – miten käy Valtteri Bottaksen?

Max Verstappen ajoi värikkään Australian GP:n voittoon.

Australian F1-osakilpailun loppu meni täydelliseksi sekoiluksi. Kisan tuomaristo päätti keskeyttää kilpailun kaksi kierrosta ennen maalia Kevin Magnussenin törmäilyn jälkeen. Uusintalähdöstä alkoi tapahtumasarja, jonka selvittely jatkuu vielä kisan jälkeen.

Kilpailu keskeytettiin uudelleen nopeasti uusintalähdön jälkeen, kun ajaminen muuttui romuralliksi. Neljä autoa jäi radan varteen, ja ainakin kärkipään Fernando Alonso, Sergio Perez ja Lance Stroll menettivät sijoituksia törmäilyjen seurauksena.

Pitkän mietinnän jälkeen kilpailun tuomaristo päätti, että kilpailua jatketaan ja sen viimeinen kierros ajetaan maaliin turva-auton takana. Lähtäjärjestykseksi tuomaristo määräsi edellisen uusintalähdön järjestyksen. Näin Alonso, Perez ja Stroll nousivat takaisin aiemmille sijoituksilleen, mikä tarkoitti muun muassa neljänneksi nousseen Haasin Nico Hülkenbergin putoamista seitsemänneksi.

Päätös vaikutti myös Alfa Romeon Valtteri Bottaksen asemaan. Suomalainen nousi uusintalähdössä jo yhdeksänneksi muiden ongelmien vuoksi. Hänet kuitenkin pudotettiin seuraavassa lähdössä takaisin aiemmalle sijalleen kahdenneksitoista.

Järjestyksen palauttaminen perustui F1-sääntöön, jonka mukaan tilanteessa  uusintalähtöjärjestys määräytyi sen mukaan, mikä järjestys on ollut edellisessä mittauspisteessä, jonka kaikki autot ovat ohittaneet ennen kisan keskeyttämistä. Tässä tapauksessa kysymys kuului, oliko koko joukko ehtinyt ylittää ensimmäisen väliaikapisteen.

Koska näin ei tuomariston mukaan ollut, järjestyksesi palautui lähdön järjestys.

Tuomariston päätös ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Muun muassa Motorsport kertoo Haasin jättäneen protestin kilpailun tapahtumista. Tarkkaa tietoa protestin sisällöstä ei ole, mutta sivuston mukaan on ilmeisestä, että protesti käsittelee juuri kyseistä tilannetta.

Jos protesti menisi läpi, tarkoittaisi se Hülkenbergin nousua peräti kolmanneksi, sillä sittemmin aikasakon saanut Carlos Sainz putoaisi edestä pois. Samalla Bottas nousisi kahdeksanneksi. Alonso puolestaan menettäisi kolmospaikkansa.

Lue myös:

    Uusimmat