MTV:n vaaliasiantuntija: Hallitusneuvotteluista tulossa erityisen vaikeat, jos perussuomalaiset nousee suurimmaksi puolueeksi

MTV:n Uutisextrassa keskityttiin huomenna käytäviin eduskuntavaaleihin.

Ennakkoäänestys on ollut tämänkertaisissa vaaleissa ennätysvilkasta. MTV:n vaaliasiantuntiija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund toteaa, että ennakkoäänestyksen vilkkaudesta voi tehdä paljonkin päätelmiä. 

– 40,2 prosenttia on äänestänyt. Se tarkoittaa toki, että yli puolet on jo antanut äänensä, mutta enpä usko, että (äänestysprosentti) viime vaaleista ainakaan laskisi. Voimme päästä ylöspäin. Ei ole mahdotonta, että päästään 73-74 prosenttiin.

Grönlund huomauttaa, että ennakkoäänten tulosten tultua huomenna julki ei voida kuitenkaan kirkossa kuuluttaa, että tulos olisi selvä. Lopullisen tuloksen saamisessa menee Grönlundin mukaan myöhään yöhön. 

Grönlund toteaa, että Suomessa noin neljäsosa äänestäjäkunnasta on ollut tyypillisesti liikkuvia äänestäjiä, jotka vaihtavat puoluetta äänestäessään.

– Mutta toki sellainen kunnon puolueuskollisuus on vähentymässä, hän huomauttaa.

"Hallitusneuvotteluista tulossa hankalat"

Tämänkertaisten eduskuntavaalien yhtenä erikoisuutena on ollut, että monet puolueet ovat ennalta sulkeneet pois joitakin hallituskumppaneita. Perussuomalaiset eivät käy hallituskumppaniksi SDP:lle, vasemmistoliitolle tai vihreille. Grönlund uskoo, että tulevista hallitusneuvotteluista tuleekin varmasti vaikeat.

– Oikeastaanhan tämän kaiken aloitti vihreiden Maria Ohisalo. Sitten Sanna Marin aika taitavasti neutralisoi tämän avauksen ja näin SDP:kin on sanonut, että ei halua samaan hallitukseen. Meillä on erilaisia vaihtoehtoja, mutta kyllä kuitenkin Suomessa varmasti enemmistöhallitus halutaan muodostaa ja vaihtoehdot ovat vähissä.

Grönlundin mukaan hallitusneuvotteluista tulee erityisen vaikeat, jos perussuomalaisista tulee suurin puolue.

–Hieman helpompaa se on, mikäli se (suurin puolue) on SDP tai kokoomus. 

Pienistä ja keskisuurista puolueista puhuttaessa Suomessa ei Grönlundin mukaan löydy sellaista puoluetta, joka ei tarvittaessa hallitukseen menisi.

Eduskuntavaalien tulosilta MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaina 2.4. kello 19.30.

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!



Lue myös:

    Uusimmat