Salonius palkkakommenteista: EK ei vaadi palkka-alea, vaan Mattila kuvasi vain kilpailukykyämme

Salonius palkkakommenteista: EK ei vaadi palkka-alea,  Mattila kuvasi vain kilpailukykyämme 10:00

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius ihmettelee MTV:n Huomenta Suomessa poliitikkojen ja palkansaajien reaktioita EK:n puheenjohtajan palkkakommentteihin.

Saloniuksen mielestä puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan puheet palkoista eivät olleet EK:n palkkatarjous tai palkkaesitys.

– Tulkitsin hänen sanomisensa hieman eri tavalla kuin muut. Tulkitsin sen niin, että millainen on meidän palkkojemme kilpailukyky kansainvälisesti eli palkka-asemamme suhteessa muihin maihin. Ei siitä voi olla kysymys, että EK vaatisi palkka-alennusta, koska EK on nimenomaan jo säännöissäänkin kieltänyt puuttuvansa työehtosopimuksiin.

Mattila totesi eilen Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaisten palkat ovat 10-15 prosenttia liian korkeat ja työehdot liian jäykät. Mattilan mielestä kilpailukykysopimuksia tarvitaan vielä useita, jotta Suomen talous kohenisi.

Salonius näkee Mattilan kommentit puhtaasti kilpailukykyä kuvaavana.

– Kyllä kai Suomessa voidaan puhua asioista ja sitten liitot vetävät niistä johtopäätöksiä. Ei siitä pitäisi hermostua sen enempää. Se on kannanotto häneltä, mutta liitot omat kantansa sitten lopullisesti ratkaisevat, Salonius sanoo.

"Liian herkullinen aihe oikein luettavaksi"

Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen puolestaan sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että Mattilan kilpailukykypuheet olivat liian herkullinen aihe oikein luettavaksi. 

– Oli mielenkiintoista huomata, kuinka nanosekunnissa ihmiset päättivät lukea väärin sen haastattelun, Ruokanen hymyilee.

TM:n päätoimittaja:"Liian herkullinen aihe oikein luettavaksi" 11:00

Ruokasen mielestä Mattila ei sanonut, että palkkoja pitäisi alentaa.

– Hän totesi, että meillä pitää tehdä monta maltillista sopimusta, erilaisia sopimuksia ja eri aloilla, jotta saamme 10-15 prosentin etumatkan kiinni, Ruokanen sanoo.

Ruokasen mukaan Mattila ei missään vaiheessa puhunut palkkojen alentamisesta, vaan työvoiman kokonaiskustannuksista.

– Jos meillä esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksuja kyettäisiin alentamaan alentuneen työttömyyden seurauksena, se näkyisi suoraan kokonaiskustannuksissa, Ruokanen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat