Ex-ulkoministerit arvioivat: Näin Joe Bidenin valinta vaikuttaisi Suomeen – "Demokraateilla on paljon tiukempi ote"

3:39
Timo Soini ja Erkki Tuomioja vierailivat tiistai-iltana MTV3:n Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Jos Joe Biden valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi, tulee se vaikuttamaan myös maan Venäjä-suhteeseen. Samalla vaikutukset oluttuisivat luultavasti myös Suomeen, sanovat entiset ulkoministerit Timo Soini ja Erkki Tuomioja. 

Ulkoministerinä vuosina 2015–2019 toiminut Timo Soini kertoo huomanneensa omalla kaudellaan, miten Yhdysvaltojen Venäjä-politiikka muuttui Barack Obaman hallinnon vaihtuessa Trumpin hallintoon. Jos samalle linjalle palattaisiin Joe Bidenin johdolla, olisi sillä vaikutuksia Suomellekin.

– Demokraateilla on paljon tiukempi ote pakotepolitiikkaan. Myös Suomessa meidän telakkaa, Hartwall Arenaa ja ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle katsottiin paljon tarkemmin demokraattien aikana, Soini kertaa.

Erkki Tuomioja puolestaan arvioi, että Yhdysvaltojen suhde Eurooppaan tulisi Bidenin johdolla normalisoitumaan, eli palaamaan totutummalle linjalle. Samoin kävisi Venäjä-suhteelle, jossa Trump on vetänyt pehmeämpää linjaa.

– Hän on ivannut tai solvannut tai vähätellyt melkein kaikkia maailman johtajia, mutta on yksi poikkeus. Hänellä ei ole koskaan ollut poikkipuolistakaan sanaa Putinista, Tuomioja sanoo.

– Sitä voi sitten spekuloida, mitkä ovat ne syyt, jotka tähän ajavat, hän jatkaa.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa vaaliyön alkutunteina vierailleet entiset ministerit keskustelivat myös muun muussa Donald Trumpin laajemmasta vaikutuksesta kansainväliseen politiikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja