Ex-luottopelaaja tyrmistyi – haluaa Pasi Mustosen ulos Naisleijonista: "Älä mene mediaan sanomaan"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen entiset pelaajat, moninkertaiset arvokisamitalistit Mira Jalosuo ja Nina Tikkinen ovat tyrmistyneet joukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen Noora Rätyä kohtaan esittämistä kovista syytöksistä. Jalosuo katsoo Mustosen ansainneen toiminnallaan potkut.

Laineet voimistuivat maanantaina, kun Mustonen syytti Rätyä MTV Urheilun haastattelussa kyseenalaisella tavalla. Tähtimaalivahti Räty oli nimetty Naisleijonien leirille Vierumäelle ennen elokuulle siirrettyjä Calgaryn MM-kisoja, mutta Mustonen tuohtui, kun Räty vetäytyi viime hetkellä pois vahvuudesta. Maalivahtikoulua Minnesotassa pyörittävä Räty vetosi työesteisiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

Mustonen katsoi, että Rädyn olisi 10 000 urheilija-apurahan saaneena urheilijana pitänyt olla maajoukkueen käytettävissä.

– Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä. Minä poloinen uskoin sitä. Tuli yllätyksenä, että joku saa ja voi kieltäytyä, Mustonen puhisi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola kuitenkin vahvisti MTV Urheilulle, ettei lainsäädäntöä ole asiaan liittyen olemassa.

"Antaisin kenkää"

Noora Räty jätti MM-kisat väliin taloudellisten syiden takia – haluaa Naisleijonien maalille olympialaisissa 10:40
Noora Räty selvittää videolla MM-kisoista pois jäämistään ja pohtii ajatusta Pekingin olympialaisista.

Mustosen kommentit ovat MTV Urheilun tietojen mukaan herättäneet närää Naisleijonien pelaajissa. Moni nykyinen tai hiljattain uransa päättänyt pelaaja ei halua tulenarkaa tilannetta julkisesti kommentoida, mutta osaa entisistä pelaajista Mustosen lausunnot ovat tyrmistyttäneet siinä määrin, että he haluavat tuoda kantansa esiin. 

– En ole oikeastaan ikinä kommentoinut yhtään mitään tällaista. Olen ollut hiljaa ja pysynyt mediasta poissa. Nyt päävalmentaja antoi kuitenkin sellaisia kommentteja, jotka ovat kunnianloukkauksen rajamailla. Pakko olla entisenä pelaajana pelaajien puolella tässä asiassa, Mira Jalosuo sanoo.

Jalosuo voitti keväseen 2018 päättyneellä urallaan viisi MM-pronssia ja yhden olympiapronssin. Hänen lisäkseen tapausta suorasanaisesti ruotii kauteen 2014–15 pelinsä päättänyt Nina Tikkinen, joka saavutti urallaan kaksi MM-pronssia ja yhden olympiapronssin.

– Olin todella yllättynyt Mustosen kommentista, enkä ymmärrä vieläkään, mikä on valmentajan ajanut tuohon pisteeseen, että mennään syyttämään omaa pelaajaa lain rikkomisesta. Kun on sivusta ja median välityksellä seurannut koko jupakkaa, niin herää kyllä kysymys, onko tämä nyt sitä surullisen kuuluisaa koirankoppiin ajamista. Miksi yksi pelaaja yritetään mustamaalata tai savustaa ulos? Minusta tällainen toiminta ei ole hyväksyttävää ja osoittaa kunnioituksen puutetta pelaajia sekä Jääkiekkoliittoa kohtaan, Tikkinen kommentoi.

Tikkinen toteaa, että työnantaja, Jääkiekkoliitto, tekee päätöksen siitä, onko Mustonen ylittänyt rajan sen osalta, tuleeko hänen saada jatkaa tehtävissään. Hän kuitenkin perää Jääkiekkoliitolta "selkeää ulostuloa asian kanssa". 

Minnesotalaista jääkiekkoyritystä nykyisin pyörittävä ja osaa sen joukkueista valmentava Jalosuo sanoo, että jos joku hänen valmentajistaan antaisi vastaavanlaisia kommentteja kuin Mustonen, hän antaisi heti potkut.

– Jos päätösvalta olisi minulla, antaisin kenkää. Noorankin on varmaan aika hankala mennä pelaamaan valmentajalle, joka ei pidä pelaajan puolia. Sama on kaikilla muillakin pelaajilla koko joukkueessa. 

"Anteeksipyyntö koko joukkueelle aika minimi"

Hämeen Sanomien mukaan Jääkiekkoliiton hallitus on käsittelemässä Mustosen lausuntoja kokouksessaan ensi perjantaina. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi sittemmin Ylelle, että tapahtunutta on jo pyytetty puolin ja toisin anteeksi ja Rädyn ja Mustosen keskusteluihin on osallistunut myös liiton johtoa.

Mustonen on jättämässä Naisleijonat tämän kauden jälkeen, eikä hänen asemansa ole Nummelan kommenttien perusteella tällä hetkellä uhattuna. Nummela sanoi, että "minun nähdäkseni tämän asian kanssa mennään nyt eteenpäin osapuolten välisellä keskustelulla".

Jalosuo toivoo, että liittohallitus vähintäänkin käsittelee asian.

– Ihan hyvä varmaan, että he (Mustonen ja Räty) juttelevat keskenään asiasta, mutta liittohallituksenkin pitäisi vetää jonkinnäköiset rajat, mitä voi valmentajana sanoa julkisuuteen. Tuollaiset kommentit eivät voi jatkua. 

– Jos Pasi jää valmentajaksi, anteeksipyyntö koko joukkueelle on aika minimi, mitä hän voi tehdä.

Jalosuo ja Tikkinen huomauttavat kumpikin, että kaudesta 2014–15 lähtien Naisleijonia luotsannut Mustonen ei antanut ensimmäistä kertaa harkitsemattomia tai kyseenalaisia kommentteja. Mustonen on aiemmin ollut kohun kierteissä esimerkiksi Pyeongchangin olympialaisten aikaan helmikuussa 2018, jolloin hän kritisoi naiskiekkoilijoiden puutteellisia ominaisuuksia Jatkoajalle.

– Mustosen mediakäyttäytyminen on outoa joukkuepelaajan silmin. Valmentajan tulee seistä joukkueen ja joukkueessa olevien yksilöiden takana tilanteessa kun tilanteessa. Ja pakko myöntää, että en tunnista omilta ajoilta sellaisia juttuja, mistä Pasi on puhunut viime olympialaisten aikaan. Tietyt asiat tulee käsitellä joukkueen sisällä tai henkilökohtaisesti pelaajan kanssa, Tikkinen sanoo.

Kommentit hiertäneet pelaajia

Jalosuo oli Mustosen ensimmäisinä Naisleijonat-vuosina luottopelaajana mukana kaikissa arvokisoissa pelaajauransa päätöskevääseen 2018 saakka. Hän kehuu, että Mustonen on "aivan loistava pelisyysteemeissä", mutta kommunikaatio pelaajien ja median kanssa ei ole toiminut toivotusti.

Jalosuo kertoo myös, että on "ihan selvä asia", että Mustosen aiemmatkin kommentit ovat jääneet hiertämään osaa pelaajista. Entinen puolustaja ymmärtää, etteivät nykypelaajat halua kuitenkaan Mustosen ja Rädyn kuohuttaneesta tapauksesta mielipidettään julkisesti kertoa.

– Pekingin olympialaiset ovat kolmen kuukauden päästä helmikuussa, ja jos menet julkisuudessa kommentoimaan päävalmentajaa vastaan, eiköhän ole siinä vaiheessa niin, ettei tarvitse kisoihin lähteä.

"Käy se Nooran kanssa läpi"

Vaikka Jalosuo on Noora Rädyn hyvä ystävä, hän perkaa kriittisesti myös Rädyn tekemisiä.

– Annan Noorallekin aika suoraa palautetta, jos hän menee mediassa sammakkoja sanomaan. Nooran mediakäyttäytyminen ei sekään ole ihan parasta. Välillä häneltäkin tulee harkitsemattomia kommentteja. Ei Noorakaan ole syytön tähän asiaan, mutta ei Noora ole minun mielestäni ikinä rikkonut mitään rajoja. Hän on pysynyt asioissa kohtuuden sisällä.

– Ei Noora ole kommentoinut tätä kohua millään tavalla, vaikka varmasti pystyisi kommentoimaan. Molemmissa on vikaa, eikä näitä asioita pitäisi ensinnäkään median välityksellä käydä läpi.

Tikkinen painottaa Naisleijonien nykypelaajien tekevän oikein, kun eivät kommentoi joukkueen sisäisiä negatiivisia asioita julkisuuteen. Jalosuo esittää asiasta tiukan huomautuksen Mustoselle.

– Jos Pasia on hiertänyt Olympiakomitean raha, käy se nyt Nooran kanssa läpi äläkä mene mediaan sanomaan, että Noora saa sieltä lukea, mitä mieltä Pasi on asiasta.

– Sekin on tässä, että Noora ei sanonut ei MM-kisoille. Noora sanoi ei MM-leirille. Pasi on tehnyt itse valinnan MM-kisoihin, ja Nooraa ei valittu sinne.

"Jakaa helposti porukkaa kahtia"

Päävalmentajan ja tähtipelaajan välinen selkkaus vain muutamaa kuukautta ennen olympialaisia on huolestuttava tilanne, joka on omiaan jättämään arpia.

– Jos tällainen olisi tapahtunut silloin, kun itse pelasin, se olisi vienyt luottamusta valmentajaan. Miettisin varmaankin, että mitä uskaltaa sanoa. Uskaltaako olla eri
mieltä jostakin? Onko naamani pian lööpeissä, jos olen jostakin asiasta eri mieltä? Tällainen myös jakaa helposti porukkaa kahtia, Tikkinen pohtii.

Jalosuo uskoo, että pelaajat pääsevät tilanteesta kuitenkin yli.

– Joukkue on niin vahva henkisesti, että en usko, että tästä jää pelaajille mitään.

Naisten Liigassa HPK:n maalilla kauden kahdeksassa ottelussa 96,9 prosentin torjuntavarmuudella operoinut Noora Räty ei ole Naisleijonien tuoreessa joukkueessa, joka kohtaa marraskuussa Helsingissä ja Turussa pelattavissa kolmessa maaottelussa Kanadan. Räty on Mustosen mukaan yksi maalivahdeista Naisleijonien viiden veskarin poolissa.

Lue myös:

    Uusimmat