Mainos

Evira: Ravintolassa voi syödä huoletta – kohu mädästä brasilialaislihasta kuohuttaa

Kuluttajan ei tarvitse olla kaupassa ja ravintolassa varuillaan ostaessaan lihaa, vakuuttaa Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen.

Brasilian viranomaiset kertoivat perjantaina, että kymmeniä terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa. Räsäsen mukaan Evira aloittaa maanantaina selvityksen brasilialaisen lihan tuonnista Suomeen.

Ennen sitäkin lihaa voi syödä Räsäsen mukaan huoletta, koska hänen mukaansa kaupat ja ravintolat katsonevat tänään tarkasti, mistä maasta olevaa lihaa on tarjolla.

Brasilian lihaskandaalissa asia on mätä pihvi

Brasiliassa jatkettiin sunnuntaina maata ravisuttaneen lihaskandaalin setvimistä. Jupakan pelätään turmelevan pahasti maailman johtavan lihaviejän maineen ja tyrehdyttävän pahimmassa tapauksessa vasta viime vuonna aloitetun lihaviennin Yhdysvaltoihin.

Brasilia käy myös yhdessä muiden Etelä-Amerikan Mercosur-maiden kanssa parhaillaan kauppaneuvotteluja EU:n kanssa. Uutiset mädän lihan viennistä eivät ainakaan paranna Brasilian neuvotteluasemaa.

Brasilian presidentti Michel Temer kutsui ministerinsä sunnuntaiksi hätäkokoukseen lihajupakan vuoksi. Temer soitti lauantaina myös Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, mutta tiedotusvälineille ei kerrottu, puhuivatko presidentit lihakriisistä.

De Niro maineen palauttajana

Brasilian viranomaisten kaksi vuotta kestäneet tutkimukset paljastivat ennennäkemättömän korruptiovyyhdin, jossa kymmeniä terveystarkastajia lahjottiin päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa. Perjantaina poliisi ratsasi toistakymmentä lihatukkua, jakeli kymmenittäin pidätysmääräyksiä ja sulki yhden siipikarjatehtaan.

Kymmenille skandaaliin sotkeutuneille virkamiehille annettiin perjantaina pikapotkut virastaan ja syyttäjäviranomaiset ilmoittivat valmistelevansa oikeusjuttujen nostamista.

Brasilialaiset lihajätit JBS ja BRF julkaisivat brasilialaisissa lehdissä suuria ilmoituksia, joissa ne vakuuttivat tuotteidensa olevan täysin turvallisia. Myös JBS:n kinkkumainos, jossa amerikkalainen näyttelijälegenda Robert De Niro ylistää kinkun "aitoa, italialaistyyppistä makua", pyöri televisiokanavilla toistuvasti.

Brasilian lihavienti ei ole nappikauppaa: maa vie lihaa lähes kaikkiin maailman maihin. Naudanlihaa viedään seitsemän miljardin dollarin euron arvosta vuosittain ja siipikarjaa 5,5 miljardilla dollarilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.