Evira: Influenssapotilaiden vältettävä kontaktia sikoihin

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa, että influenssapotilaiden tulee välttää kontaktia sikoihin. Muun muassa sikainfluenssaksi kutsuttua virusta on todettu jälleen ihmisillä.

Tammikuussa 2013 muun muassa sikainfluenssavirukseksi kutsuttua influenssa A/H1N1pdm09 -virusta on todettu ihmisillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kausi-influenssan seurannassa. Suomessa tätä virusta on todettu sioilla viimeksi yksittäistapauksina vuonna 2010.

Oikeat toimintatavat ehkäisevät influenssavirusten tarttumisen ihmisistä sikoihin. Sikatiloilla on kiinnitettävä erityistä huomiota eläintiloissa käyvien ihmisten tautisuojaukseen eli suojavaatteiden ja -jalkineiden käyttöön ja huolelliseen käsihygieniaan. Eläintiloihin ei tule päästää sellaisia ulkopuolisia henkilöitä, joiden ei ole välttämätöntä käydä niissä.

Jos hengitystieoireisiin sairastuneen henkilön on sairaudesta huolimatta mentävä sikalaan, on muistettava tautisuojaus. Käytössä tulee olla vähintään FFP2-hengityssuojain ja suojavaatetus. Myös käsien pesu on välttämätöntä ennen eläintiloihin menoa.

Sikainfluenssa ei tartu ihmiseen elintarvikkeiden välityksellä.

Tautisuojauksen tärkeys kausi-influenssa-aikana tuli jälleen esiin, kun Norjasta raportoitiin sikainfluenssaviruksen löytyneen sioista otetuista näytteistä tammikuun 2013 aikana kahdella eri paikkakunnalla. Molemmissa tapauksissa siat sairastuivat sen jälkeen kun sikojen hoitajilla oli ollut influenssan oireita. Sikainfluenssa tarttui eläimiin todennäköisesti sairaista työntekijöistä.

Kotimaisen tartuntariskin lisäksi tulee muistaa ulkomailla tehtyihin tilakäynteihin liittyvät eläintautiriskit. Henkilön, joka on vieraillut eläinsuojassa Suomen rajojen ulkopuolella, ei tule 48 tuntiin tilakäynnistä mennä sikalaan.

Lähde: Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja