Mainos

Evan analyysi löytää valtion salkusta miljarditolkulla myytävää

Valtion salkussa olisi ronskisti myytävää, linjaa Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan julkaisema Laiska jättiläinen -analyysi.

Siinä ynnätään reippaalla kädellä, että valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot yksityistämällä valtionyhtiöitä ja myymällä kaupallista toimintaa harjoittavia yhtiöitään. Suurin osa myyntituloista, yli 11 miljardia euroa, tulisi valtion omistuksista pörssiyhtiöissä, joilla ei enää ole strategista merkitystä. 

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara pitää 20:tä miljardia korkeana lukuna.

– Se riippuu tietysti, miten näihin haluaa suhtautua. Kyllähän Solidiumin pörssinoteeratut vähemmistöomistukset on myytävissä, sieltähän tulee heti 6,5 miljardia. Nämä ovat hyvin poliittisia päätöksiä, jos mennään koskemaan esimerkiksi enemmistöomisteisten, kuten Nesteen tai Fortumin, omistukseen, Heliövaara sanoi STT:lle.        

Pörssiomistusten ohella analyysissä ynnätään potentiaalisten myyntikohteiden listalle reippaalla kädellä myös valtion omistuksia listaamattomissa yhtiöissä. Analyysin mukaan myymällä listaamattomia kaupallisia yhtiöitään valtio voisi saada ainakin 2,7 miljardin euron tulot. Tähän yritysryhmään kuuluvat muiden muassa Posti ja VR. 

Lisäksi valtio voisi saada noin 6,2 miljardia euroa yksityistämällä niin sanottuja erityistehtäviä hoitavia yhtiöitä, kuten Alkon, Finavian tai Veikkauksen. Veikkaus on parhaillaan yhdistymässä Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton kanssa.  
Onko realismia, että valtio voisi myydä Veikkauksen tai Alkon kaltaisia monopoliyhtiöitä? 

– Monopoliyhtiöt ovat etäämpänä tästä luopumisesta, ne ovat kaikkein kauempana siitä. Siellä on lainsäädäntöä, joka turvaa tämän monopoliaseman, ja siellä on oma syynsä, miksi tämä monopoli on, Heliövaara sanoi.   

Askelmerkkejä odotetaan

Analyysillä tarjoillaan sytykkeitä kevään keskusteluun, sillä hallitukselta odotetaan linjausta omistajaohjauksesta. Avainroolissa on omistajaohjauksesta hallituksessa vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Evan analyysin kirjoittanut Kauppalehden entinen vastaava päätoimittaja Hannu Leinonen odottaa, että Sipilän tuleva paperi olisi selkeä käänne siihen suuntaan, että valtio aktiivisesti luopuu omistuksistaan ja keskittyy lähinnä liike-elämän edellytysten ja hallinnan parantamiseen.

Analyysin julkistustilaisuudessa kommentoimassa olleen Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mielestä ennen omistusten myyntiä pitää olla selvä jälleensijoituskohde, jossa on taloudellinen järki. 

– Sukupolvien välisessä tarkastelussa en näe sitä oikeudenmukaisena, että nyt myymme taseesta tavaraa, ja pari kolme vuotta eletään yli sen, mihin meillä on varaa. Sen jälkeen olemme ilman sitä omaisuutta ja niiden tuottoja, ja jatkamme niin kuin ennenkin. Mikäli omaisuutta myydään, pitäisi olla selvä suunnitelma, ettei se mene syömävelkaan, vaan uuden kasvun luomiseen ja tehokkaiden rakenteiden ylläpitämiseen, Oksaharju sanoi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.