Euroviisuvoittaja toivoo, että voittokappaletta ei olisi edes olemassa

Ukrainan Jamala voitti vuoden 2016 euroviisut.

Euroviisut voittanut Ukrainan Jamala kertoi finaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa toivovansa, että voittokappaletta ei olisi edes olemassa.

Jamala voitti viisut balladilla 1944, joka kertoo viitteellisesti siitä, kuinka Neuvostoliittoa vuosina 1922–1953 hallinnut Josif Stalin pakkosiirrätti vuonna 1944 tataareja Mustanmeren rannalta Aasiaan.

Laulaja Jamala, koko nimeltään Susana Jamaladinova, on itsekin taustaltaan tataari. Hän omisti kappaleen isoisoäidilleen ja sanoi toivovansa, ettei tämä olisi joutunut kokemaan kaikkia tuon ajan kauheuksia.

Voittokappaleessa herätti ennakkoon huomiota se, että poliittiset kannanotot ovat euroviisujen säännöissä kiellettyjä. Osittain englanninkielisen kappaleen sanat menivät viisujen seulasta läpi Venäjän vastustuksesta huolimatta.

Venäjä närkästyi Ukrainan kappaleen poliittisista viittauksista, mikä toi kisaan ylimääräisiä jännitteitä.

– Lauluni kertoi rauhasta ja rakkaudesta. Sitä haluan kaikille. Kiitos Eurooppa ja tervetuloa Ukrainaan, Jamala hehkutti voittonsa jälkeen suorassa lähetyksessä.

Ukraina on osallistunut Euroviisuihin vuodesta 2003 lähtien. Viime vuosi jäi tosin väliin Ukrainan sodan aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Maa on voittanut euroviisut kerran aikaisemmin. Vuonna 2004 Ruslana voitti kisan kappaleella Wild Dances.

Viisufinaalin äänet jaettiin ensimmäistä kertaa niin, että ensin julkistettiin maittain tuomariäänet ja sen jälkeen yleisöäänet. Molempien merkitys oli puolet kokonaistuloksesta.

Aiempina vuosina molemmat äänet on annettu samalla kertaa.

Australia johti kilpailua ylivoimaisesti tuomariäänten jälkeen, mutta yleisöäänet ratkaisivat Ukrainan voiton. Australia jäi lopulta toiseksi ja Venäjä oli kolmas.

Euroviisujen finaalissa oli mukana kaikkiaan 26 maata.

Katso Jamalan esitys euroviisufinaalissa alla!


Lue myös:

    Uusimmat