Euroviisujen voittajasuosikki on Kalush Orchestra – yhtye haluaa muistuttaa viisulavalla Ukrainan olemassaolosta

Viisukonkari Mikko Silvennoinen esittelee upeaa näkymää juontokopistaan 2:12
Viisukonkari Mikko Silvennoinen esittelee upeaa näkymää juontokopistaan

Ukrainan Kalush Orchestra on Euroviisujen ennakkosuosikki. 

Euroviisujen ylivoimaisen ennakkosuosikin laulu on saanut uusia merkityksiä Ukrainan sodan myötä. Ukrainan viisukappaleessa lauletaan muun muassa siitä, kuinka kotiin löytää aina, vaikka kaikki tiet olisivat tuhoutuneet.

Kalush Orchestran edustuskappale Stefania on kirjoitettu yhtyeen keulakuvan omalle äidille.

–  Stefanian merkitys laajeni kaikille äideille, jotka huolehtivat lapsistaan ja suojelevat heitä sodan piinalta. Tämä laulu ei kuitenkaan ole ollenkaan sodasta, ja se oli kirjoitettu paljon aiemmin ennen kuin sota alkoi, yhtyeen perustaja ja keulakuva Oleh Psiuk kertoo sähköpostitse STT:lle.

Kalush Orchestra on ymmärrettävästi Euroviisujen seuratuin edustaja. Yhtyeellä on Italian Torinossa niin intensiivinen aikataulu, että se antaa vain kirjallisia sähköpostihaastatteluja.

Kalush Orchestran ukrainankielinen laulu yhdistää rapia, hip hopia ja ukrainalaista kansanmusiikkia. Vedonlyöjät ja viisuyleisö veikkaavat Ukrainan voittoa lähes varmaksi.

–  Uskomme lauluumme, joka heijastaa nyt ajan henkeä. Haluamme myös näyttää ukrainalaisille euroviisuiltana, etteivät he ole yksin, että koko Eurooppa seuraa meitä, kun taistelemme tässä brutaalissa sodassa, ja tukee meitä. Että ei ole muuta keinoa, me voitamme, Psiuk kirjoittaa.

Ukraina pääsi odotetusti lauantain viisufinaaliin tiistain ensimmäisestä semifinaalista.

"Voimme olla hyödyksi maallemme"

Kalush Orchestra valittiin edustamaan Ukrainaa vain päiviä ennen Venäjän hyökkäystä maahan. Nyt Ukrainan edustaminen on yhtyeelle aiempaa merkittävämpi tehtävä. Psiuk kertoo STT:lle, että yhtye haluaa muistuttaa Eurooppaa Ukrainan olemassaolosta.

–  Euroviisuihin osallistuminen on mahdollisuus esitellä meidän kulttuuriamme kansainvälisellä tasolla ja näyttää ukrainalaisen hengen ja rohkeuden voimaa myös musiikkiareenalla.

Psiukin mukaan yhtyeen tunteet Euroviisuista olivat ristiriitaiset sodan alussa.

–  Nyt ymmärrämme, että voimme olla toiminnallamme hyödyksi maallemme. Musiikkimme avulla pystymme välittämään viestin suurelle euroviisuyleisölle.

Sunnuntaina Kalush Orchestra soitti Torinossa pienen katukeikan Suomen viisuedustajan The Rasmuksen kanssa. The Rasmus kertoi STT:lle, että yhteissoittelu oli bändille yksi parhaista hetkistä viisumatkalla.

Oleh Psiukin mukaan oli hienoa tavata The Rasmuksen Lauri Ylönen ja laulaa hänen kanssaan Stefania.

–  Kaikki ovat varmaan kuulleet heidän kappaleitaan, ja nyt me esiinnymme samalla lavalla. On myös erittäin hienoa, että The Rasmuksen tyypit todella tukevat Ukrainaa, Psiuk kirjoittaa.

Voitto merkitsisi ukrainalaisen musiikin arvostusta

Ukrainan sodan takia Euroviisut ovat tänä vuonna poliittisesti lataantuneemmat kuin koskaan aiemmin, mutta Ukrainan suuri suosio ei kumpua pelkästään sympatiasta.

Euroviisuasiantuntija Anna Muurinen muistutti maanantaina STT:n haastattelussa, että Ukraina on perinteisesti kova euroviisumaa, joka on voittanut kilpailun aiemmin kahdesti, viimeksi vuonna 2016.

Kalush Orchestralle voitto merkitsisi ukrainalaisen musiikin arvostusta. Bändissä räppäävä Oleh Psiuk mainitsee myös, ettei Euroviisuissa ole ollut monia hip hop -kappaleita eikä yksikään rap-yhtye ole voittanut kisaa.

Jos Kalush Orchestra voittaa Euroviisut, Ukraina saa ensi vuoden kilpailun järjestämisvastuun. Psiuk uskoo, että viisut järjestettäisiin silloin "uudessa yhdistyneessä, uudelleenrakennetussa, kukoistavassa ja onnellisessa Ukrainassa".

–  Emme halua voittoa itsellemme, vaan kaikille ukrainalaisille. Uskomme, että tämä on vasta ensimmäinen voitto kaikista tulevista voitoistamme.

Lue myös:

    Uusimmat