Euroviisujen ammattilaisraatien rooliin harkitaan muutoksia – asiasta päätetään tammikuussa

Vieraana Käärijä: Tältä näyttää tulevaisuus viisujen jälkeen 5:56
Vieraana Käärijä: Tältä näyttää tulevaisuus viisujen jälkeen

Euroviisujen ammattilaisraatien merkitys äänestyksessä on puhututtanut paljon kansainvälisestikin toukokuisten Liverpoolin Euroviisujen jälkeen.

Euroopan yleisradioliittounioni EBU:n kerrotaan keskustelevan muutoksista Euroviisujen ammattilaisraatien äänestysjärjestelmään, kertoo viisusivusto Eurovoix. Norjalaisen TV2-kanavan mukaan asia vahvistetiin Norjan yleisradioyhtiö NRK:n kokouksessa. 

– Me (NRK) käymme dialogia EBU:n kanssa ja meille on kerrottu, että asiaa arvioidaan ja siitä tehdään lopullinen päätös tammikuussa, kommenoi NRK:n Melodi Grand Prix'n projektijohtaja Thea Flinder

Lopulta viimeinen sana päätöksessä on Eurovision Reference Groupilla, joka valvoo kilpailua sekä formaattiin tehtäviä muutoksia. Ryhmässä on tällä 11 jäsentä viisujen eri osallistujamaiden yleisradioyhtiöistä.  

Keskustelu Euroviisujen pisteytyksen muuttamisesta on käynyt kiivaana toukokuisten Liverpoolin Euroviisujen jälkeen, kun suomalaisten suureksi harmiksi Käärijä  sijoittui laulukilpailussa toiseksi, häviten Ruotsin Loreenille

Harmitus ei kuitenkaan rajoittunut vain kotimaahan, vaan kansainvälinen yleisökin on osaltaan kokenut lopputuloksen olleen epäoikeudenmukainen, sillä Käärijä oli yleisöäänillään saaman pistesaldon perusteella katsojien ylivoimainen suosikki. Viisujen tuloksen selvittyä sosiaalinen media täyttyi videoista, joissa ihmiset ympäri Euroopan ovat kyseenalaistaneet äänestysmallin sekä ammattilaisraatien merkityksen.

Loreen oli selkeästi juryäänten voittaja 340 pisteellä, kun Käärijä sijoittui ammattilaisraatien äänten perusteella neljänneksi 150 äänellä. Yleisöääniä Käärijä sai kuitenkin 376 pistettä, kun Loreenille yleisöääniä satoi 243 pistettä. 

Yleisöltä Käärijä sai 12 pistettä 18 maasta, kun Loreen ei saanut yhdenkään maan yleisöltä täysiä 12 pistettä. 

Juryäänten perusteella Loreen voitti 583 yhteispisteellä. Käärijän yhteispisteet olivat 526. 

Euroviisuissa jokaisella osallistujamaalla on oma, viidestä henkilöstä koostuva ammattilaisraatinsa, jotka arvioivat kaikki esitykset ja laittavat ne järjestykseen parhaimmasta huonoimpaan. Toukokuisten viisujen jälkeen ammattilaisraatien voimakasta asemaa on kyseenalaistettu vahvasti. 

Viisujen pistetytysmalliin on tehty muutoksia pitkin laulukilpailun historian, tuoreimmillaan viime vuosien aikana. Vuoden 2023 Euroviisuihin esimerkiksi esiteltiin malli, jossa ammattilaisraatien äänet poistettiin kokonaan semifinaaleista.

Lue myös:

    Uusimmat