Euroviisuissa historiallinen muutos: Yhdessäkään kappaleessa ei kuulla keskeistä viisukliseetä

Näissä tunnelmissa Käärijä lähtee kohti Euroviisujen finaalia 1:04
Näissä tunnelmissa Käärijä lähtee kohti Euroviisujen finaalia

Euroviisuissa ei kuulla tänä vuonna klassikoksi muodostunutta modulaatiota, eli sävellajinvaihdosta, uutisoidaan Euroviisujen verkkosivuilla.

2023 Euroviisuissa on mukana 37 maata Liverpoolissa, joista 26 maata pääsi lauantaina 13. toukokuuta järjestettävään finaaliin.

Modulaatio on yksi Euroviisujen rakastetuimmista ja vihatuimmista klassikoista, jonka puuttuminen voi herättää viisufaneissa jopa kauhua. Tämä onkin ensimmäinen kerta Euroviisujen 67-vuotisessa historiassa, kun yhdessäkään kappaleessa ei käytetä modulaatiota. Aiempina vuosina useimmissa esityksissä on nähty tämä pop-kappaleista tutuksi tullut ilmiö.

Vain kymmenen vuotta sitten vuoden 2013 Euroviisuissa Ruotsissa 39 kappaleesta jopa 13 sisälsi sävellajinvaihdoksen. Trendi on ollut jo pitkään laskeva, sillä vuoden 2018 Euroviisuissa Lissabonissa vain kolmessa kappaleessa oli modulaatio ja vain yksi niistä ylsi kymmenen parhaan joukkoon finaalissa.

Vuonna 2022 Torinossa vain Tanskan ja Suomen esitykset edustivat tätä euroviisuklisettä, jonka bongaaminen on ollut myös tärkeässä osassa erilaisissa viisubingoissa ja muissa fanien järjestämissä kilpailuissa.

Euroviisujen voittoon modulaatiolla ei olla pitkään aikaan ylletty. Viimeksi modulaation sisältänyt kappale voitti Helsingissä, kun Serbia juhli ykkössijaa Molitva-balladillaan. Samassa kilpailussa toiseksi yltänyt Ukrainan Verka Serdushkan viisuklassikko Lasha Tumbai sisältää sen sijaan ainakin kaksi modulaatiota.

Lue myös:

    Uusimmat