Mainos

Europarlamenttivaaleihin kaavaillaan isoja uudistuksia

Suomen hallitus ei kannata varauksetta europarlamentin vaalien uudistamista siten, että jäsenvaltioiden kansallisten ehdokaslistojen lisäksi luotaisiin yhteinen EU:n laajuinen vaalipiiri.

Uudistuksessa kukin parlamentin poliittinen ryhmä asettaisi oman listansa kärkeen henkilön, joka on ryhmän ehdokas EU-komission puheenjohtajaksi.

Suomen hallituksen mukaan yleiseurooppalaista ehdokaslistaa ei voi pitää pienten jäsenvaltioiden edun mukaisena, koska eurooppalaisille puolueille varatut paikat vähentäisivät kansallisten edustajien määrää.

Vielä on kuitenkin epäselvää, mitä uudistus käytännössä tarkoittaisi. 

Suomen hallitus pitää ongelmallisena myös ehdotusta, että eurovaalien ehdokasluettelot pitäisi vahvistaa nykyistä aiemmin, vähintään 12 viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua. Hallitus epäilee, että se johtaisi tarpeettoman pitkään kampanja-aikaan ja kasvattaisi kampanjoinnin kuluja.

Epäilyjä herättää myös esitys, ettei vaalien tulosta tai edes ovensuukyselyihin perustuvia ennusteita saisi julkistaa ennen kuin äänestys on päättynyt kaikissa jäsenvaltioissa.

Valtioneuvosto lähetti ehdotuksen EU:n vaalisäädöksen uudistamisesta eduskunnalle torstaina.

Euroopan parlamentin ehdottamilla uudistuksilla pyritään lisäämään EP-vaalien demokraattisuutta ja ylikansallista ulottuvuutta. Ehdotuksen käsittely on äskettäin alkanut EU:n neuvostossa. Vaalisäännösten muuttaminen vaatii kaikkien jäsenvaltioiden yksimielisen hyväksynnän, ja on todennäköistä, että ehdotukset tulevat vielä muuttumaan.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.