Eurooppalainen ökykalliiksi tullut Mars-luotain pahoissa ongelmissa: Suuria vikoja, jarruvarjo reputti katastrofaalisesti

Euroopan avaruusjärjestö ESA on pyytänyt apua Yhdysvaltain avaruushallinto Nasalta eurooppalaista Mars-luotainta riivavien vakavien ongelmien ratkaisemiseksi.

ExoMars on ESA:n kaikkien aikojen mittavin planeettatehtävä. Robottiluotaimen pitäisi ampaista matkaan kohti Marsia ensi vuonna, mutta tutkijat ovat törmänneet useisiin vakaviin ongelmiin, jotka uhkaavat aikataulua. Samaan aikaan projektin hintalappu on kohonnut muutamasta sadasta miljoonasta eurosta miljardiin euroon.

The Guardian kirjoittaa, että Marsin ilmakehässä vauhtia jarruttava laskuvarjo reputti kokeissa pahemman kerran. Uusia laskuvarjoja testataan nyt Yhdysvalloissa Jet Propulsion Laboratoryssa.

ExoMars-tehtävän johtajan mukaan on vain noin 50 prosentin mahdollisuus, että luotain päästäisiin lähettämään matkaan suunnitellusti ensi kesänä.

ExoMars-tehtävässä Marsiin on tarkoitus toimittaa Britanniassa rakennettu Rosalind Franklin -robottimönkijä. Luotaimen lähetystä on jo aiemminkin jouduttu lykkäämään ongelmien takia.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja