"Euroopan viimeistä diktaattoria" syytetään ihmisoikeusrikoksista: Lukashenkaa vastaan nostettu kanne

1:28
Valko-Venäjän presidentti Lukashenka on pitänyt valtaa jo 26 vuotta – näin "Euroopan viimeinen diktaattori" on onnistunut pysymään vallassa.

Ryhmä valkovenäläisiä on nostanut Saksassa kanteen Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän hallintoa vastaan. Kanne on nostettu rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoivat kanteen nostaneita edustavat asianajajat keskiviikkona.

Asianajajat ovat vieneet asian liittovaltion syyttäjälle Karlsruhen kaupungissa Baden-Württembergin osavaltiossa. Asianajajien tiedotteen mukaan kanne on nostettu Lukashenkaa "ja muita Valko-Venäjän turvallisuusviranomaisia" vastaan.

Asianajajat ovat omien sanojensa mukaan dokumentoineet yli sata esimerkkiä väkivallasta, järjestelmällisestä kidutuksesta ja muista väärinkäytöksistä.

–  Istuva hallitus sortaa armottomasti omaa kansaansa mielivaltaisilla pidätyksillä, poliittisesti motivoituneilla rikollisvainoilla ja muilla sortotoimilla, asianajajat sanovat.

Heidän mukaansa kaikki kanteen asianomistajat ovat olleet vangittuina ja että he ovat kertoneet vääristä pidätyksistä, kidutuksesta ja väärinkäytöksistä sinä aikana kun olivat kiinni otettuina.

–  Lisäksi heitä pidettiin liian pienissä selleissä tai kuljetusajoneuvoissa, ja heitä pahoinpideltiin fyysisesti, nöyryytettiin, uhkailtiin, loukattiin ja häpäistiin muilla tavoilla, sanovat asianajajat.

Kanne on nostettu yleisen toimivallan periaatteella, jossa syyte rikoksista ihmisyyttä vastaan voidaan nostaa toisessa maassa riippumatta siitä, missä maassa rikokset on tehty. Mukaan lukeutuvat sotarikokset ja kansanmurhat.

Mielenosoitukset alkoivat viime vuoden elokuussa, kun Lukashenka oli valittu jatkokaudelle vilpillisissä vaaleissa. Pitkin syksyä jatkuneissa mielenosoituksissa osanottajia kohdeltiin kovin ottein ja satoja heistä tuomittiin myöhemmin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi useita ihmisiä kuoli miliisiväkivallan seurauksena.

0:52
Viime kesänä kuvatulla videolla näkyy, kuinka varustautuneet mellakkapoliisit hakkaavat aseettomia ihmisiä Njasvižin kaupungissa Minskin lähellä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja