Valko-Venäjällä keskiviikkona pidätetty mielenosoittaja kuoli poliisin väkivaltaisessa käsittelyssä – EU uhkaa jälleen uusilla sanktioilla

4:02
MTV Uutisten Valko-Venäjällä syntynyt toimittaja pohti elokuussa Valko-Venäjän tilannetta.

EU tuomitsee Valko-Venäjällä Minskissä keskiviikkona pidätetyn oppositiomielenosoittajan kuoleman ja uhkaa Valko-Venäjää jälleen uusilla sanktioilla tapahtuneen vuoksi.

31-vuotiaan miehen on kerrottu saaneen keskiviikkona vakavan aivovamman siviilipoliisien väkivaltaisten otteiden seurauksena.

Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajien ja siviiliasuisten poliisien välille puhkesi yhteenotto Minskissä keskiviikkona, kun mielenosoittajat olivat olleet ripustamassa punavalkoisia koristenauhoja. Punainen ja valkoinen ovat opposition tunnusvärit.

Mies pidätettiin tässä yhteydessä. EU:n mukaan hän kuoli torstaina usean tunnin leikkauksen jälkeen minskiläisessä sairaalassa vakavien vammojen seurauksena.

Tuhannet mielenosoittajat ovat perjantaina kokoontuneet pääkaupunkiin osoittamaan mieltään mielenosoittajan kuoleman takia. Jo torstaina ihmisiä kerääntyi suurin joukoin Minskin keskustaan tapahtuneen vuoksi.

EU: Törkeä ja häpeällinen seuraus viranomaisten toimista

EU:n ulkopolitiikan päällikön Josep Borrellin edustaja Peter Stano kutsui perjantaina lausunnossaan mielenosoittajan kuolemaa törkeäksi ja häpeälliseksi seuraukseksi Valko-Venäjän viranomaisten toimista.

EU:n lausunnon mukaan Valko-Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet suoraan väkivaltaan kansalaisia vastaan ja sellaisen ympäristön luomiseen, jossa laittomia, väkivaltaisia tekoja voi tapahtua. Lausunnossa vaadittiin mielivaltaisesti pidätettyjen ihmisten vapauttamista, syyllisten saattamista vastuuseen sekä perusteellista selvitystä tapahtumista.

Jo aiemmin EU on asettanut pakotteita kymmenille valkovenäläisille, joiden katsotaan olevan vastuussa väkivallasta mielenosoittajia kohtaan. Pakotteita on asetettu myös Aljaksandr Lukashenkalle, jonka vaalivoittoa EU ei ole tunnustanut.

Kymmenettuhannet valkovenäläiset ovat osoittaneet mieltään viikoittain elokuusta lähtien, jolloin Lukashenka voitti vilpillisiksi syytetyt presidentinvaalit. Mielenosoitusten ja poliisien väkivaltaisten vastatoimien yhteydessä on kuollut mielenosoittajia jo aiemmin syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja