Suunnitteleeko Venäjä ydinvoimalan irroittamista Ukrainan sähköverkosta? Tästä syystä temppu voi aiheuttaa katastrofaalisen vian

Venäjä on laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman Euroopan suurimman ydinvoimalan irrottamiseksi Ukrainan sähköverkosta, kertoo Guardian.

Suunnitelman toteutuminen saattaisi kuitenkin pahimmillaan aiheuttaa katastrofaalisen vian ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmissä.

Maailman johtajat ovat vaatineet Zaporizhzhjan ydinvoimalan demilitarisoimista sen jälkeen, kun Venäjän armeijan ajoneuvoja kuvattiin voimalan sisällä.

Venäjää on varoitettu katkaisemasta voimalaa Ukrainan sähköverkosta ja liittämästä sitä Venäjän sähköverkkoon.

Suunnitelma jo laadittu?

Ukrainan ydinvoimayhtiön johtaja Petro Kotin kertoi kuitenkin Guardianin haastattelussa, että venäläiset insinöörit olivat jo laatineet suunnitelman kytkennästä, jos taistelut katkaisevat jäljellä olevat sähköyhteydet.

– He esittivät suunnitelman laitoksen työntekijöille, ja laitoksen työntekijät esittivät sen meille. Edellytyksenä tälle suunnitelmalle oli kaikkien Zaporizhzhjan ydinvoimalan Ukrainan verkkoon yhdistävien linjojen vakava vaurioituminen, Kotin sanoi keskiviikkona.

– He vain alkoivat tehdä niin, he aloittivat kaikki pommitukset, vain ottaakseen nämä linjat pois, Kotin jatkoi.

Laitoksen sähköyhteydet ovat jo nyt kriittisessä tilanteessa, sillä kolme neljästä pääjohdosta, jotka yhdistävät laitoksen Ukrainan sähköverkkoon, on katkennut sodan aikana. Kaksi kolmesta varajohdosta, jotka yhdistävät laitoksen tavanomaiseen voimalaitokseen, on poikki, Kotin kertoo.

Venäjä otti Zaporizhzhjan tehtaan haltuunsa maaliskuussa, mutta sitä pyörittävät edelleen ukrainalaiset työntekijät.

Palovaara olemassa

Kotin on myös huolissaan palovaarasta, joka voi aiheutua turbiinihalleihin pakkautuneista ajoneuvoista, jotka sijaitsevat kahden vielä toiminnassa olevan reaktorin vieressä. Yhdessä hallissa on 14 kuorma-autoa ja toisessa ainakin kuusi, Kotinin lähteet ovat kertoneet.

– Tämä tilanne on hyvin vaarallinen paitsi voimalalle ja Ukrainalle myös koko maailmalle.

Kotin kertoo toivovansa, että tarkastajat pääsevät käymään ydinvoimalalla muutaman viikon sisällä. Hänen mukaansa neuvotteluissa on edistytty.

– Emme anna venäläisten saattaa maailmaa ydinkatastrofiin. Teemme kaikkemme palauttaaksemme laitoksen takaisin täyteen hallintaamme ja turvalliseen käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat