Mainos

Vakava vuoto sulki osan Sellafieldin ydinlaitoksesta

Britanniassa Sellafieldin ydinlaitoksesta vuosi noin 20 tonnia salpietariin sulatettua uraania ja plutoniumia. Päästöstä ei ole välitöntä vaaraa ympäristölle.

Osa Britannian Sellafieldin ydinlaitoksesta on jouduttu sulkemaan vakavan radioaktiivisen vuodon jälkeen. Brittiviestimet kertovat, että karkuteille pääsi noin 20 tonnia salpietariin sulatettua uraania ja plutoniumia.

Päästöstä ei ole kuitenkaan välitöntä vaaraa ympäristölle tai Sellafieldin työntekijöille.

Onnettomuus ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksessa johtui rikkoutuneesta putkesta. Radioaktiivinen aine pääsi vuotamaan suureen teräskammioon, jonne ei ole pääsyä kammiossa olevan korkean radioaktiivisuuden vuoksi.

Brittilehtien mukaan karkuun pääsi enimmäkseen uraania mutta myös arviolta 200 kiloa plutoniumia, mikä riittäisi 20 atomipommin valmistamiseen.

Korjaus- ja raivaustöiden ydinlaitoksessa arvioidaan kestävän kuukausia, ja niitä varten saatetaan joutua rakentamaan erityisiä robotteja. Laitoksen sulkemisen kustannukset nousevat suuriksi, sillä laitos on tuonut päivässä tuloja noin miljoona puntaa (noin 1,5 miljoonaa euroa).

Ongelma ydinlaitoksessa havaittiin ensimmäisen kerran 19. huhtikuuta, ja vuoto löydettiin ydinlaitoksen sisällä olevien kameroiden avulla, kirjoittaa Guardian-lehti.

Brittiviestimet arvioivat, että ydinlaitoksen sulkeminen osui herkkään ajankohtaan. Pääministeri Tony Blairin on kolmannen kautensa alkupuolella otettava kantaa siihen, rakennetaanko Britanniaan lisää ydinvoimaa. Laajasta tuulivoiman rakennusohjelmasta huolimatta Britannialle tuottaa vaikeuksia saavuttaa tavoitteensa leikata kasvihuonekaasujen päästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2010 mennessä.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.