Euroopan sottaisin kaupunki? Pariisi kärsii jättimäisestä jäteongelmasta: "Ranskalaiset eivät ota vastuuta teoistaan"

Jäteongelma piinaa Rooman kaupunkia 1:30
Myös Roomaa piinaa jäteongelma. Aiheesta kerrottiin MTV Uutisissa kesäkuussa 2019.

Pariisin kerrotaan olevan roskineen, graffiteineen ja koiranjätöksineen tällä hetkellä likaisempi kuin koskaan.

Brittimedia The Guardian uutisoi Pariisin muuttuneen epäsiistiksi romantiikan kaupungiksi.

Boulevard Saint-Martin -kadulla Seine-joen pohjoispuolella asuvat pariisilaiset järkyttyivät viime viikolla, kun kadun varrella kasvaviin plataanipuihin oli ilmestynyt graffiteja.

Tässä ei kuitenkaan ollut mitään uutta. Kerrostalorappujen ulko-ovet, liikehuoneistojen ikkunat, puistojen penkit ja jopa katulamput ovat olleet graffitien peitossa viikkojen, jopa kuukausien ajan.

Place de la République -aukiolle johtava katu näyttää nuhjuiselta, vaikka katua siistittiin ja laitettiin kuntaan yli 20 miljoonalla eurolla vain kuusi vuotta sitten. Kodittomat nukkuvat penkeillä ja ovisyvennyksissä makuupussit suojanaan.

Jalkakäytävät pursuavat hylättyjä sähköpotkulautoja ja pyöriä, joiden päällä on koirien jätöksiä ja tupakantumppeja. Ihmiset heittävät roskia jäteastioiden sijaan maahan.

Valon ja romantiikan kaupunkina pidetty Pariisi on muuttunut likaiseksi vanhaksi kaupungiksi. Paikalliset ovat antaneet kaupungille lempinimen "Roskis-Pariisi".

"Joka puolella on sottaista"

Lauantaina 20. syyskuuta järjestettiin Maailman siivouspäivä. Pariisilaisia rohkaistiin poimimaan maasta roskia, joita sekä he itse että kaupungissa vierailevat turistit ovat maahan heittäneet.

– Pariisista on tulossa jatkuvasti likaisempi. Joka puolella on sottaista. Kaupunki tarvitsee voimakkaita toimia, jotta kadut saadaan siistimmiksi ja turvallisemmiksi, sanoo Pariisin amerikkalaisen yliopiston professori Matthew Fraser.

Fraser on asunut Pariisissa lähes 30 vuotta.

– En usko, että pariisilaiset itse huomaavat sitä, mutta jos tulet ulkopuolelta, mistä tahansa muusta kulttuurista, Pariisi on yksi sekasotku, Fraser toteaa.

Olympialaiset lähestyvät

Ensi maaliskuussa Pariisissa äänestetään uudesta pormestarista. Puhtaus ja kunnossapito tulee olemaan vaaleissa iso asia, kun Pariisi valmistautuu kaupungissa kesällä 2024 järjestettäviin kesäolympialaisiin.

Vuonna 2014 virkaansa äänestetty pormestari Anne Hidalgo on tällä hetkellä mielipidemittausten kärjessä. Hidalgon kilpailijat ovat poliitikko Benjamin Griveaux ja palkittu matemaatikko Cédric Villani.

Anne Hidalgo on maailman johtavien kaupunkien C40-ilmastoverkoston johtaja. Hän on erittäin suosittu etenkin niiden pariisilaisten keskuudessa, jotka eivät omista autoa.

Hidalgon pyrkimys on kieltää yksityisautoilu kokonaan Pariisin keskustassa ja panostaa pyöräkaistojen ja kävelykatujen kehittämiseen.

Myös Hidalgon kannattajat myöntävät, että jäteongelma on iso ja kasvussa.

Pariisin kaupunki käyttää jätehuoltoon 550 miljoonaa euroa per vuosi. Summa sisältää kaupungin 200 000 koiran jättämien jätösten, joita kertyy vuodessa 16 tonnia, sekä tupakantumppien, joita kertyy vuodessa 350 000 tonnia, hävittämisen.

Samaan summaan sisältyy myös noin 30 000 jäteastian tyhjentäminen. Tästä huolimatta "Roskis-Pariisi" -lempinimi on ja pysyy.

Sakkoja rikkureille

Pariisin kaupunki on värvännyt niin sanottuja sivistymättömyyspartioita, jotka pukeutuvat univormuihin ja heillä on oikeus sakottaa ihmisiä, jotka jättävät sähköpotkulautansa tai pyöränsä keskelle jalkakäytäviä.

He voivat sakottaa myös niitä, jotka ajavat sähköpotkulaudoilla tai pyörillä jalkakäytäviä pitkin. Partiot voivat sakottaa myös roskaamisesta tai siitä, jos asukas ei kerää koiransa jätöksiä pois maasta.

Matthew Fraser uskoo, että ongelma johtuu enemmän Pariisin kulttuurista kuin siivoustoimista. Hänen mukaansa pariisilaisilta puuttuu henkilökohtainen vastuu asioista.

– Ranskalaiset ovat tottuneet siihen, että valtio hoitaa kaiken heidän puolestaan. He eivät koe juuri mitään velvollisuutta ottaa vastuuta omista teoistaan ja niiden seurauksista, Fraser päivittelee.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat