Brittiläisillä on outo jäteongelma: Satojatuhansia kiloja ihmisjätettä lojuu käsittelemättömänä ympäri maata – joukossa esimerkiksi amputoituja raajoja

Iso-Britanniassa on noussut kohu sadoistatuhansista kiloista leikkausjätteitä, joita on kertynyt ongelmajätepaikoille. Mukana on esimerkiksi amputoituja jalkoja ja poistettuja sisäelimiä.

Britanniassa vuodetut dokumentit paljastavat karun totuuden leikkausjätteiden loppusijoittamisesta: jätteiden poistosta huolehtiva paikallinen yritys on laiminlyönyt velvollisuuksiaan, ja polttopaikoille on kasautunut suuria määriä leikkausjätettä.

Näitä voivat olla esimerkiksi amputoidut raajat ja poistetut sisäelimet.

Dokumenttien mukaan maan polttouunien kapasiteetit eivät tällä hetkellä riitä ihmisjätteen määrään.

Hallitus myöntää ongelman

Britannian hallitus on myöntänyt ongelman, ja kertonut, että leikkausjätteitä ei ole prosessoitu tai loppusijoitettu ajoissa ja uusia loppusijoittamisratkaisuja etsitään parhaillaan.

Leikkausjätteiden loppusijoittamista tarjoava yritys on ollut maan viranomaisten tarkassa syynissä sen jälkeen, kun hallitus sai ongelman tietoonsa heinäkuun lopulla.

Hallitus on kuitenkin painottanut, että ihmisjäte on vain pieni osa kaikesta yrityksen käsittelemästä jätteestä.

Ympäristöministeriö työskentelee yrityksen kanssa varmistaakseen oikeaoppiset jätteiden säilytystavat, kuten esimerkiksi leikkausjätteiden säilyttämiseen tarvittavat riittävät kylmätilat.

– Tästä ei ole potilaiden terveydelle tai kansalle mitään vaaraa. Meidän prioriteettimme on varmistaa, ettei julkinen hoito häiriinny ja työskentelemme parhaillamme yritysten kanssa ratkaistaaksemme ongelmajätteiden loppusijoitusongelmat, hallituksen edustaja kertoi CNN:lle.

Jätteidenpolttolaitoksista pulaa

Ihmisjätteiden loppusijoituksesta vastaava yritys vastasi kohuun kertomalla, että Britannian vanhat jätteidenpolttolaitokset ovat osasyynä jätteiden kasaantumiseen.

– Jätteidenpolttolaitosten kapasiteettien pienentyminen on vaikuttanut moneen yritykseen. Olemme sitoutuneet ratkaisemaan tätä ongelmaa, jos ja kun jätteidenpolttolaitokset lisääntyvät, kertoi loppusijoituksesta vastaava yritys.

Lue myös:

    Uusimmat