Euroopan ihmisoikeustuomioistuin näytti vihreää valoa pakkorokotuksille lastentauteja vastaan – ratkaisulla voi olla merkitystä pakollisia koronarokotuksia harkittaessa

Astra Zenecan koronarokotteella ja veritulpilla todettu yhteys – Euroopan lääkevirasto:"Hyödyt ovat haittoja suurempia" 3:39
Katso myös video: Näin Euroopan lääkevirasto EMA vastasi kysymyksiin Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta.

Pakolliset rokotukset voidaan nähdä tarpeellisiksi demokraattisissa yhteiskunnissa, linjasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tänään.

Tuomioistuin antoi ratkaisunsa tshekkiläisten perheiden tekemästä kanteesta, jossa haastettiin lasten pakollinen rokottaminen Tshekissä.

Yksityiselämään voi puuttua, jos se on välttämätöntä terveyden suojaamiseksi

Ihmisoikeustuomioistuimen mielestä Tshekin pakkorokotukset ovat lasten parhaaksi eivätkä riko Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamaa yksityiselämän suojaa.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan viranomaiset eivät saa puuttua oikeuteen nauttia yksityiselämän kunnioitusta, ellei se ole välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa esimerkiksi terveyden suojaamiseksi.

–  Nämä toimet voidaan katsoa "välttämättömiksi demokraattisessa yhteiskunnassa", tuomioistuin lausui Tshekin rokotuslinjasta.

–  Tähtäimenä täytyy olla, että jokainen lapsi on suojattu vakavia tauteja vastaan rokotusten tai laumasuojan kautta.

Ihmisoikeustuomioistuin otti ensimmäistä kertaa kantaa pakollisiin rokotuksiin

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole aiemmin ottanut kantaa pakollisiin rokotuksiin lapsuusajan tauteja vastaan. Tshekissä laki velvoittaa rokottamaan lapset yhdeksää tautia vastaan. Näitä tauteja ovat muun muassa kurkkumätä, hinkuyskä, jäykkäkouristus ja tuhkarokko.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen kannelleet tshekkiläisvanhemmat olivat jättäneet lapsensa rokottamatta ja saaneet siitä sakkoja tai heidän lapsiltaan oli evätty pääsy päiväkotiin.

Lisää mahdollisuuksia pakollisille koronarokotuksille

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä linjauksella voi olla merkitystä, jos jossain maassa päätetään ottaa käyttöön pakolliset koronavirusrokotukset.

–  (Tuomio) vahvistaa pakollisten rokotusten mahdollisuutta nykyisessä covid-19-pandemiassa, sanoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen erikoistunut lakiasiantuntija Nicolas Hervieu uutistoimisto AFP:lle.

Pakollisista rokotuksista on puhuttu ajoittain koronaviruspandemian aikana, sillä rokotevastaisuuden on pelätty johtavan joissain maissa siihen, että vapaaehtoisilla rokotuksilla ei saada aikaiseksi riittävää rokotuskattavuutta.

Lääkeyhtiö R-Pharm perustamassa Sputnik V:n tuotantolaitoksen Saksaan

Saksan hallitus aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik V -koronarokotteen ostamisesta, kertoi Saksan terveysministeri Jens Spahn medialle torstaina. Ehtona on hänen mukaansa se, että Euroopan lääkevirasto (EMA) antaa hyväksyntänsä Venäjän kehittämän Sputnik V:n käytölle.

Spahn sanoi kertoneensa EU:n terveysministerien kokouksessa, että Saksa neuvottelee Venäjän kanssa kahdenkeskisesti Sputnik V:n ostamisesta. Syynä on Spahnin mukaan se, että Euroopan komissio ei solmi Sputnik V:stä samanlaista EU:n yhteishankinnan sopimusta kuin on tehty esimerkiksi Biontechin ja Pfizerin valmistamasta rokotteesta.

Lue myös:

    Uusimmat