Mainos

Euron aika lähenee

Euro-raha otetaan todennäköisesti käyttöön Suomessa 1.1.1999. Silloin suurimmat muutokset tapahtuvat rahamarkkinoilla. Suomen Pankki siirtyy käyttämään euroa, valtio ottaa lainansa euromääräisinä ja suurimmat yritykset siirtyvät todennäköisesti käyttämään eurorahaa.

Tavallinen Matti Meikäläinen joutuu eurorahan kanssa tekemisiin vasta 1. tammikuuta 2002, kun eurosetelit ja kolikot otetaan käyttöön. Sen jälkeen tapahtuu kuuden kuukauden aikana rahojen vaihto, jolloin markat häipyvät ja eurosetelit ja kolikot tulevat käyttöön.

Eurokolikoiden kuva-aiheet valittu

Tulevien suomalaisten eurokolikoiden kansalliset kuva-aiheet on valittu. Kahden euron kolikkoon tulee lakan marja ja kukka. Yhden euron kolikkoon "kotimaiselle" puolelle tulee kaksi järvimaisemassa lentävää joutsenta.

Kaikkiin senttiarvoisiin kolikoihin tulee Suomen vaakunaleijona eli vanha tuttu tunnus.

Etla: Eurosta tulee mahtivaluutta

Runsaan vuoden kuluttua käyttöön otettavasta eurosta on tulossa maailmanlaajuisesti merkittävä suurvaluutta, arvioivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Kari Alho ja tutkija Ville Kaitila. Valuuttakurssiriskin poistuessa suomalaiset yritykset hyötyvät eurosta enemmän kuin muiden Euroopan Unionin jäsenmaiden yritykset.

Euron aiheuttamaa kansainvälisen valuuttajärjestelmän muutosta voidaan tutkijoiden mukaan verrata merkitykseltään Bretton Woodsin kiinteiden kurssien järjestelmän luomiseen toisen maailmansodan jälkeen.

Nämä arviot sisältyvät tänään julkistettuun laajaan Etlan selvitykseen Euro kansainvälisenä valuuttana. Kauppa- ja teollisuusministeriön rahoittaman tutkimuksen mukaan eurosta tulee merkittävä kansainvälinen valuutta. Se voi nousta maailmanlaajuiseksi laskutus- ja reservivaluutaksi, joka haastaa globaaleita markkinoita hallinneen Yhdysvaltain dollarin.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.