Mainos

Euromaksut pyöristetään lähimpään viiteen senttiin

Hallitus tukee valtiovarainministeriön ehdotusta, jonka mukaan euromääräiset käteismaksut pyöristettäisiin lähimpään viiteen senttiin. Eurokolikot ja -setelit ilmestyvät suomalaistenkin kukkaroihin reilun vuoden päästä, kun eurorahan liikkeellelasku aloitetaan 1.1. 2002.

Pyöristämissäännöllä ei kuitenkaan puututa yksittäisten tuotteiden hintoihin, jotka vahvistettaisiin sentin tarkkuudella. Myöskään tilisiirtoja ei pyöristettäisi.
Käteismaksujen pyöristämisen vuoksi yhden ja kahden sentin kolikoiden tarve poistuisi Suomessa käytännössä lähes kokonaan. Pienimpiä sentin kolikoita aiotaan silti lyödä jonkin verran meilläkin ja ne olisivat laillisia maksuvälineitä.
Koska pienempiä kolikoita lyödään vain vähän, se säästää huomattavasti kolikoiden valmistus- ja käsittelykustannuksia.
Lakiesitys pyöristämissäännöstä annetaan eduskunnalle myöhemmin syksyllä.

Näin sentti pyöristyy:

Ehdotetun pyöristämissäännön mukaan yhteen, kahteen, kahdeksaan tai yhdeksään senttiin päättyvät määrät pyöristettäisiin lähimpään kymmenellä jaolliseen eurosenttimäärään.
Kolmeen, neljään, kuuteen tai seitsemään senttiin päättyvät määrät pyöristettäisiin puolestaan lähimpään viidellä jaolliseen senttimäärään.

Esimerkki pyöristyksestä:

11 tai 12 senttiä => 10 senttiä
13 tai 14 senttiä => 15 senttiä
16 tai 17 senttiä => 15 senttiä
18 tai 19 senttiä => 20 senttiä

Eurot käyttöön vuonna 2002

Euroseteleitä

Eurorahan liikkeellelasku aloitetaan reilun vuoden päästä 1.1.2002. Euroa käytetään kaksi kuukautta markan rinnalla. Suomen Pankki vaihtaa markkoja euroiksi vuoteen 2012 asti.
Euroseteleitä on seitsemän: 5, 10, 20, 50, 100, 200 ja 500 euroa ja eurokolikoita on kahdeksan: 1 ja 2 euroa sekä 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 senttiä.
Yksi euro on 5,94573 markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.