Euroalueen valtiovarainministerit: Geopoliittiset jännitteet ja hintojen nousu kiusaavat yhä euroaluetta

Asiantuntija asuntovelallisille: Älä tee näin korkojen noustessa 1:34
Asiantuntija asuntovelallisille: Älä tee näin korkojen noustessa

Euroalueen talous on kestänyt hyvin viimeisen runsaan vuoden jatkunutta Venäjän hyökkäyssodan aikaa, mutta poliittisia toimia tarvitaan silti. Tämä oli perusviesti euroalueen valtiovarainministerien kokouksen jälkeen maanantaina Brysselissä.

Euroalueen valtiovarainministerit keskustelivat muun muassa toimista, joilla yritysten ongelmia voisi helpottaa kiristyvässä maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Euroryhmän puheenjohtaja Paschal Donohoe huomautti tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen, että joihinkin yrityksiin esimerkiksi energian hinnat ovat osuneet pahasti, jotkut taas ovat hyötyneet tilanteesta.

EU-komissio oli nostanut ennen kokousta esille, että kilpailukykyä pitäisi saada vauhditettua muun muassa monipuolistamalla fossiilittomien energiamuotojen tarjontaa.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni painotti tilaisuudessa, että yritysten tasapuoliset edellytykset toimia pitäisi säilyttää niitä tukiessa ja että tukien tulisi olla väliaikaisia. Tukien tulisi myös nopeuttaa muun muassa vihreää siirtymää sekä parantaa tuottavuutta ja osaamista.

Hintojen nousu riesana

Gentiloni arvioi jo aamulla kokoukseen saapuessaan, että Euroopassa joudutaan kestämään yhä kiristyviä rahoitusoloja vielä joitakin kuukausia. Hän ei nähnyt tästä seuraavan Euroopan laajuista kriisiä asuntomarkkinoilla tai sitä, että toimet tappaisivat talouskasvun.

Gentiloni korosti silti koordinaation tärkeyttä siinä, ettei eri maiden hallitusten jakama taloudellinen tuki vie hintojen kallistumista kauemmas tavoitteesta.

Maanantaina julkaistun komission talousennusteen perusteella inflaatio on euroalueella nopeampaa kuin aiemmin otaksuttiin. Sen odotetaan olevan 5,8 prosenttia aiemmin arvioidun 5,6 prosentin sijaan.

Esimerkiksi energian hinnat ovat laskeneet nopeasti, mutta vaivana on yhä korkea pohjainflaatio. Pohjainflaatiolla kuvataan tilapäisistä tekijöistä puhdistettua hintojen muutosta.

Kokouksen edetessä sen kokoonpano muuttui laajennetuksi. Suomea edusti toimitusministeristön valtiovarainministeri, keskustan Annika Saarikko.

Lue myös:

    Uusimmat