Euroalueen pohjainflaatio kiihtyi ennätystasolle – Hintojen raju nousu uhkaa pitkittyä

Kysely: Millaista asumista suomalaiset toivovat? 9:19
Katso myös: Asiantuntijat kertoivat Huomenta Suomessa, millaista asumista suomalaiset toivovat!

Euroalueen kokonaisinflaatio hidastui maaliskuussa 6,9 prosenttiin, kun energian halpeneminen jarrutti hintojen nousuvauhtia.

Euroalueen inflaatio hidastui maaliskuussa ennakkotietojen mukaan 6,9 prosenttiin, kertoo EU:n tilastokeskus Eurostat.

Kuluttajahintojen nousuvauhtia jarrutti energian halpeneminen. Energiahinnat kääntyivät maaliskuussa jo hienoiseen laskuun vuoden takaiseen verrattuna.

Euroalueen inflaatio hidastui nyt jo viidentenä kuukautena peräkkäin. Helmikuussa inflaatio oli 8,5 prosenttia.

Keskuspankin ja ekonomistien tarkkaan seuraama pohjainflaatio kiihtyi maaliskuussa koko euroajan ennätystasolle 5,7 prosenttiin, mikä kertoo hintojen sitkeistä nousupaineista. Pohjainflaatiosta on poistettu herkästi muuttuvien energian ja ruoan hintojen vaikutus.

Kokonaisinflaatio hidastui hieman odotettua enemmän. Uutistoimisto Bloombergin kyselyssä ekonomistit olivat ennakoineet maaliskuun inflaatioksi 7,1 prosenttia. Pohjainflaation kiihtyminen 5,7 prosenttiin sujui ekonomistien ennakko-odotusten mukaisesti.

Euroalueella ollaan nyt tilanteessa, jossa kokonaisinflaatio hidastuu nopeasti energiahintojen laskun seurauksena, mutta samaan aikaan pohjainflaatio pysyttelee yhä korkealla tasolla. Euroopan keskuspankki EKP voi joutua hilaamaan korkoja vielä ylöspäin, jotta inflaatiopaineet saadaan nujerrettua.

Euroalueen korkein inflaatiovauhti oli Latviassa, missä kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 17,3 prosenttia vuoden takaisesta. Myös Virossa ja Liettuassa hinnat nousivat yhä yli 15 prosentin vuosivauhtia. Baltian maissa inflaatio on kuitenkin rauhoittunut hieman loppuvuoden yli 20 prosentin lukemista.

Maltillisimmat inflaatiolukemat kirjattiin Luxemburgissa, 3,0 prosenttia, ja Espanjassa, 3,1 prosenttia.

Suomen EU-harmonisoitu inflaatio hidastui

Suomessa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio hidastui maaliskuussa 6,8 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Helmikuun lukema oli 7,9 prosenttia.

Inflaation hidastumiseen vaikutti muun muassa liikenteen kustannusten halpeneminen. Liikenteen kuluttajahinnat laskivat runsaat kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Esimerkiksi polttoaineiden hinnat ovat tulleet selvästi alaspäin vuoden takaisesta. 95 E10 -bensiini maksoi maaliskuussa keskimäärin 1,98 euroa litralta. Dieselin keskihinta oli 2,02 euroa litralta. Viime vuoden maaliskuussa vastaavat keskihinnat olivat 95 E10 -bensiinillä 2,23 euroa ja dieselillä 2,33 euroa.

Vuosi sitten polttoaineiden hinnat lähtivät juuri maaliskuussa jyrkkään nousuun, kun öljy kallistui voimakkaasti Venäjän aloitettua laajan hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Tilastokeskuksen mukaan ruoan kallistuminen jatkui yhä nopeana tämän vuoden maaliskuussa. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat keskimäärin 16,4 prosenttia vuoden takaisesta. Ruoan hintojen nousuvauhti oli suunnilleen samaa luokkaa kuin helmikuussa.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista eikä kulutus- ja muiden luottojen korkoja. Yhdenmukaistetun ja kansallisen kuluttajahintaindeksin tiedot voivat siten poiketa toisistaan jonkin verran. Asuntolainojen korkojen voimakas nousu vuoden takaisesta ei näy yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä.

Tilastokeskus julkistaa Suomen viralliset maaliskuun inflaatioluvut kahden viikon päästä.

Lue myös:

    Uusimmat