"Eugene" vakuutti tuomarit olevansa ihminen - sovellus on ollut tiedossa jo pitkään

Eugene Goostman -tietokoneohjelma on läpäissyt ns. Turingin testin onnistumalla vakuuttamaan tuomareita olevansa ihminen.

Testi tapahtui kysymys-vastaus -periaatteella tekstipohjaisena ja sen tarkoitus oli selvittää, huomaavatko ihmiset eroa keskustellessaan toisen ihmisen tai tietokoneen kanssa.

BBC kertoo, että Alan Turingin 65 vuotta sitten ideoima testi suoritettiin lauantaina Readingin yliopistossa.

Turingin testi katsotaan läpäistyksi, jos yli 30 prosenttia tuomareista luulee puhuvansa koneen sijasta ihmisen kanssa.

Eugene Goostman -sovellus simuloi 13-vuotiasta ukrainalaista poikaa. Sovellus onnistui erehdyttämään 33 prosenttia tuomareista luulemaan ohjelmaa aidoksi ihmiseksi.

Testitilaisuuden järjestäjät ovat luonnehtineet tulosta historialliseksi, koska mikään kone ei ole aiemmin läpäissyt kyseistä testiä riippumattomien tahojen valvonnassa. Keskustelujen aiheita ei myöskään rajoitettu mitenkään.  

Mielenkiintoista on, että kokeeseen osallistuneet tuomarit eivät ilmeisesti aiemmin olleet kuulleet Eugene Goostman -sovelluksesta, joka on ollut jo pitkään julkisessa tiedossa.

MTV Uutiset kertoi Eugenesta ensimmäisen kerran jo kaksi vuotta sitten, kun sovellus osallistui tuolloinkin Turingin testiin.

Vuonna 2012 Eugene onnistui huijaamaan tuomareita 29 prosenttia ajasta, eli se ei tuolloin aivan yltänyt vielä Turingin testissä määritellyn älykkään koneen tasolle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja