Mainos

EU valmistautuu varotoimiin lintutaudin takia

Sloveniassa on varmistunut maan ensimmäinen H5N1-virustapaus. Saksassa tautia arvellaan olleen jo pitkään. Toistaiseksi unionin alueella ei ole tavattu tautia siipikarjasta.

Lintuinfluenssa on puhuttanut tänään Euroopassa. Useat maat, kuten Ranska, Norja ja Ruotsi, määräsivät kasvattajia pitämään siipikarjan sisätiloissa.

Unkarissa lintuinfluenssasta tuli jopa vaaliteema, kun oppositio syytti hallitusta toimettomuudesta ihmisten turvallisuuden takaamiseksi. Kroatia puolestaan kielsi linnunlihan tuonnin kolmesta uudesta Euroopan maasta. Jo aiemmin tällä viikolla se kielsi tuonnin neljästä maasta.

Kreikka ilmoitti tänään kahdesta uudesta virukseen kuolleesta joutsenesta. Sloveniassa varmistui maan ensimmäisestä H5N1-virustapaus.

Saksassa hallitus arvioi, että uusi tapauksia löydetään piakkoin lisää. Mecklenburgin-Vorpommernin osavaltion maatalousministeri Till Backhaus arvioi, että lintuinfluenssaa on ollut Saksan maaperällä jo kuukausien ajan.

- Kyse oli joutsenista, jotka tapaavat pysytellä yhdellä alueella. Siksi otaksun, että virus on saanut alkunsa jo syksyllä, hän sanoi ZDF-tv-kanavalle.

Alustavan testituloksen mukaan Rügenin saarella on kuollut pelättyyn lintuvirukseen kaksi joutsenta ja haukka. Varmuus saadaan jatkotutkimuksessa. Alueelta on löydetty satakunta kuollutta lintua.

EU pohtii varotoimia

Brysselissä EU:n eläinlääkintäasiantuntijat valmistelivat tiukkoja varotoimia siltä varalta, että H5N1-lintuinfluenssavirus tarttuisi siipikarjaan unionin alueella. EU:n komission tiedottaja Philip Tod kertoi, että jos siipikarjatilalta tavattaisiin tautia, siivekkäät lopetettaisiin ja tilan ympärille muodostettaisiin laaja puskurivyöhyke tartunnan leviämisen torjumiseksi.

Toistaiseksi unionin alueella ei ole tavattu tautia siipikarjasta, vaikka useissa maissa onkin tautiin kuolleita villilintuja, lähinnä joutsenia. Hollantilaisen virologin Albert Osterhausin mukaan joutsenet eivät kuitenkaan ole syyllisiä taudin leviämiseen, sillä ne lentävät lyhyitä matkoja ja kuolevat nopeasti viruksen saatuaan.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.