EU-vaatimus uhkaa hygieniaa – järjestöt huolestuneita

Uusissa pyykinpesukoneissa täytyy olla 20 asteen pesuohjelma joulukuun alusta lähtien. Järjestöt muistuttavat, että rasva- ja hikitahrat eivät lähde kylmässä vedessä.

EU:n ekosuunnitteluvaatimus astuu voimaan 1.12.2013, jonka jälkeen uusissa koneissa täytyy olla 20 asteen pesuohjelma. Allergia- ja astmaliitto, Iholiitto ja Marttaliitto painottavat, että paras tapa saada pyykistä puhdasta on käyttää riittävän korkeita lämpötiloja ja annostella sekä pyykkimäärä että pesuaine oikein.

– Ihmiset käyttävät paljon pikaohjelmia. Jos siihen yhdistetään kylmä pesulämpötila, niin epäilen vahvasti tekstiilien kunnollista puhdistumista. Lisäksi kylmien pesulämpötilojen yleistyminen voi johtaa uudenlaisten tehokemikaalien markkinoille tuloon. Allergiaoireiden riski kasvaa, jos kemikaaleja tai mahdollisia 'bakteerintappajia’ käytetään kodin puhdistuksessa runsaasti, sanoo viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Alangon mukaan vaatevalmistajat ohjeistavat usein pesemään tavallisen puuvillavaatteenkin matalassa lämpötilassa, vaikka tekstiili kestäisi hyvin kuumapesun ja siten puhdistuisi kerralla paremmin.

Rasva ja hiki lähtevät vain kuumassa vedessä

Iholiitosta muistutetaan, että talvella ihovoiteiden käyttö lisääntyy ja varsinkin atoopikot rasvaavat ihoaan runsaasti. Siksi erityisesti vuodevaatteet tulee pestä edelleen vähintään 60 asteessa. Hiki ja ihovoiteet irtoavat tekstiilistä vain kuumalla vedellä. Lisäksi pesuaineita tulee käyttää vain niille tarkoitetuissa lämpötiloissa.

– Pesuainejäämät ärsyttävät herkkää tai oirehtivaa ihoa. Korkeaan lämpötilaan tarkoitetun pesuaineen käyttö matalapesuohjelmassa voi aiheuttaa pesuainejäämiä. Oikean pesuaineen ja sopivan annostelun löytäminen on tärkeää pyykin huuhtoutumisen kannalta, toteaa toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen Iholiitosta.

Allergia- ja astmaliitto ja Iholiitto muistuttavat, että herkkäihoisten kannattaa valita myös ylimääräinen huuhtelu pesuainejäämien välttämiseksi.

Pesuohjelmat tutuiksi

Matalissa lämpötiloissa peseminen säästää energiaa. Ei ole kuitenkaan ekotehokasta, jos pyykki ei puhdistu kunnolla. Myös koneen kunnossa pysymisen kannalta on tärkeää, että koneessa käytetään välillä korkeita pesulämpötiloja.

– Jos vaate kaipaa vain raikastusta, ulkona tuulettaminen on sekä vaatteen että ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin turha pesu, sanoo Teija Jerkku Marttaliitosta.

Lue lisää:

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja