Mainos

EU: Suomen ja Baltian maiden pitäisi auttaa toisiaan kaasukriiseissä

EU-komissio haluaa Suomen ja Baltian maiden auttavan toisiaan mahdollisissa kaasukriiseissä.

Komissio esittää, että EU-maat muodostaisivat yhdeksän energia-aluetta, joilla kaasuntoimitukset turvattaisiin jakeluhäiriöiden varalta.  
Suomi ja Baltian maat muodostaisivat yhden alueen. Maiden tulisi myös laatia yhteiset varautumissuunnitelmat jakeluhäiriöihin.  

Suomen ja Baltian välillä ei ole kaasuyhteyttä, mutta sellainen on suunnitteilla Balticconnector-kaasuputken kautta. Suomi ja Viro hakevat hankkeelle EU-tukea.  

-Toteutuessaan (hanke) mahdollistaisi kaasumarkkinoiden avaamisen ja parantaisi myös kaasun toimitusvarmuutta sekä vahvistaisi kilpailun kautta kaasun kuluttajan asemaa Suomessa, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) tiedotteessa.  

Rehn on arvioinut, että hankkeen toteutuminen edellyttää 75 prosentin rahoitusosuutta EU:n investointitukena. Putken kustannusarvio on noin 250 miljoonaa euroa. 

Suomen valtio-omisteinen kaasuyhtiö Gasum ilmoitti syksyllä vetäytyvänsä Balticconnector-hankkeesta, koska se ei pitänyt sitä kannattavana hankkeena. 

Hallitus päätti kuitenkin jatkaa hankkeen edistämistä. Vastuu hankkeen toteuttamisesta siirtyi sitä varten perustettavalle valtionyhtiölle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.