EU: Riski lavastettujen tapahtumien käytölle tekosyynä on suuri – "Venäjä valmistautumassa täysimittaiseen hyökkäykseen"

Turvallisuuskonferenssiin osallistunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Venäjän toimia hämmentävinä 4:31
Turvallisuuskonferenssiin osallistunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Venäjän toimia hämmentävinä

EU on erittäin huolissaan siitä, että lavastettuja tapahtumia voitaisiin käyttää Ukrainassa tekosyynä tilanteen sotilaalliselle kärjistymiselle.

Unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoo lisäksi tiedotteessa, että EU on havainnut informaation peukaloinnin lisääntyneen Ukrainassa.

Borrellin mukaan EU ei myöskään näe mitään pohjaa Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien väitteille, joiden mukaan Ukraina suunnittelee hyökkäystä alueella.

Tiedotteessa painotetaan, että tilanteen kärjistymistä pahentaa nyt myös tulitaukorikkomusten lisääntyminen Itä-Ukrainassa.

EU tuomitsee myös muun muassa siviilialueille kohdistuneen umpimähkäisen tykistötulen, joka rikkoo Borrellin mukaan selkeästi Minskin sopimuksia ja kansainvälistä oikeutta. Minskin sopimuksilla viitataan aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneisiin sopimuksiin, joita ei pantu koskaan täytäntöön.

EU kehottaa tiedotteen mukaan Venäjää osallistumaan merkitykselliseen dialogiin ja diplomatiaan sekä osoittamaan pidättyväisyyttä ja liennyttämään tilannetta.

Samalla unioni toisti aiemmat varoitukset siitä, kuinka Venäjän mahdollinen uusi hyökkäys Ukrainaan johtaisi mittaviin seurauksiin. Näihin lukeutuvat muun muassa pakotteet.

Länsimaat ovat valmistelleet yhdessä tiukkoja talouspakotteita, joita voitaisiin käyttää Venäjää vastaan, jos suurvalta päättää vyöryttää joukkonsa itänaapurinsa rajojen sisälle.

Venäjän Lavrov väittää länsimaiden levittävän väärää tietoa

Länsimaissa on pelätty Venäjän yrittävän oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan valheellisten väitteiden avulla. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi perjantaina, että Venäjä yrittää saada aikaan valheellista oikeutusta sodalle. Venäjä on muun muassa syyttänyt Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä, jonka pohjalta Venäjä voisi puolestaan perustella oman hyökkäyksensä.

Yhdysvaltalaispresidentin mukaan olisi peruslogiikan vastaista uskoa, että ukrainalaiset päättäisivät kärjistää vuosia kestänyttä konfliktia nyt, kun maan rajoilla on yli 150 000 venäläissotilasta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vuorostaan syytti tuoreeltaan länsimaita panettelusta, väärän tiedon levittämisestä ja "informaatioterrorismista". Lavrovin kommentit esitettiin Venäjän ulkoministeriön Twitter-tilillä.

– Häpeävätkö länsimaiset "kumppanimme" sitä, että ovat mukana informaatioterrorismissa, Lavrov penäsi ministeriön julkaisussa.

– En usko, että he ikinä katuvat, mutta on tarpeen paljastaa heidän todelliset kasvonsa. Tätä tapahtuu joka päivä, Lavrov väitti.

EU: Etyjin tarkkailijoiden toimintaa ei saa rajoittaa

Itä-Ukrainassa oli perjantaina yli 1 500 tulitaukorikkomusta, kertoivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijat lauantaina julkaistussa raportissa. Rikkomusten määrä oli korkein, mitä alueella on kirjattu yhdessä päivässä tämän vuoden aikana.

Donetskin alueella tarkkailijat kirjasivat noin 590 tulitaukorikkomusta ja naapurialueella Luhanskissa 975. Alueet ovat osaksi Venäjän tukemien separatistien hallinnassa.

Niin kutsutut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat ovat tosiasiassa Venäjän ylläpitämiä aluehallintoja.

Tulitaukorikkomusten määrä oli noussut huomattavasti edeltävään päivään verrattuna. Torstaina Donetskista kirjattiin 222 tulitaukorikkomusta ja Luhanskista 648. Esimerkiksi tiistaina vastaavat lukemat olivat puolestaan 24 ja 129.

Borrellin tiedotteessa EU ilmaisee tukeaan Etyjin tarkkailijoille Ukrainassa. Tiedotteen mukaan tarkkailijat ovat avainroolissa liennytyspyrkimyksissä.

Tiedotteessa alleviivataan myös, ettei tarkkailutehtävän toimintaa tai liikkumisvapautta saa rajoittaa

Borrellin nimissä julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että EU tukee Etyjin puheenjohtajan erityisedustajana Ukrainassa toimivan Mikko Kinnusen lauantaista ehdotusta Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisua tavoittelevan kolmikantaisen kontaktiryhmän kokoontumiselle. Kontaktiryhmään kuuluvat Venäjän, Ukrainan ja Etyjin edustajat.

EU vetoaa kaikkiin kontaktiryhmän osapuoliin, että ne ottaisivat osaa näihin pyrkimyksiin puuttua tilanteeseen diplomaattisesti.

Venäjän varoitellaan varautuvan hyökkäykseen

Venäjän on pelätty voivan hyökätä Ukrainaan hetkenä minä hyvänsä. Esimerkiksi Yhdysvaltain Biden sanoi perjantaina paikallista aikaa olevansa "vakuuttunut", että Venäjä hyökkää Ukrainaan lähiaikoina ja että kohteena on mahdollisesti Kiova.

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan kaikki merkit antavat ymmärtää, että Venäjä on valmistautumassa "täysimittaiseen hyökkäykseen" Ukrainaa vastaan. Stoltenberg kommentoi tilannetta saksalaiselle yleisradioyhtiölle ARD:lle Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä lauantaina.

– Me kaikki olemme samaa mieltä siitä, että hyökkäyksen riski on hyvin suuri, Stoltenberg sanoi.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Sodan vuoksi on saanut surmansa yli 14 000 ihmistä ja yli 1,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Lue myös:

    Uusimmat