EU-pomo Von der Leyen Suomessa: Komissio valmistelee uutta pakotepakettia Venäjää vastaan, kehui Suomen metsäosaamista

Tältä näyttää Euroopan metsien tulevaisuus – EU-johtajat Suomessa 20:06
Tältä näyttää Euroopan metsien tulevaisuus – EU-johtajat Suomessa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo komission valmistelevan yhdeksättä pakotepakettia Venäjää vastaan. Suomessa vierailulla oleva von der Leyen kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa tänään Nuuksiossa. 

Hän totesi myös olevansa luottavainen, että venäläiselle öljylle saadaan lähiaikoina sovittua hintakatto.

Ursula Von der Leyen lisäsi, että Venäjän hyökkäykset Ukrainan siviili-infrastruktuuriin ovat sotarikoksia. Hän kertoo Euroopan unionin seisovan Ukrainan rinnalla niin pitkään kuin on tarpeen.

Aiemmin tällä viikolla Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Islannin-vierailullaan Euroopan olevan valmis määräämään Venäjälle vielä aiempaa raskaampia pakotteita.

Tiedot kattoivat vain osan metsistä

Mediatilaisuudessa Von der Leyen rauhoitteli suomalaisten huolta Euroopan komission ehdottamasta sitovasta ennallistamisasetuksesta, joka on herättänyt runsaasti kritiikkiä etenkin arvioitujen korkeiden kustannusten vuoksi. 

Asetuksen vuosikustannusten on arvioitu olevan Suomelle noin 930 miljoonaa euroa. Luku olisi unionin kolmanneksi suurin ja suhteellisesti suurin.

Von der Leyen muistutti, että EU:ssa ehdotusta käsitellään parlamentin, neuvoston ja komission edustajien välisissä kolmikantaneuvotteluissa, joissa ehdotuksiin yleensä tehdään aina muutoksia. 

– On tärkeää, että meillä on yhteinen päämäärä taistella ilmastonmuutosta vastaan, siitä on sovittu Euroopan unionissa. Osana tätä on biodiversiteetin (biologinen monimuotoisuus) säilyttäminen ja terveet metsät, von der Leyen sanoi. 

Hän myös kehui suomalaisten metsäosaamista.

– Me voimme oppia kokemuksista, kuinka tasapainottaa metsien talouskäyttö sekä suojella ja ennallistaa metsää, jos se on tarpeen. Se on oppimiskokemus koko Euroopan unionissa.

"Ennallistamiseen voisi käyttää EU-rahaa"

Von der Leyen kertoi, että kustannusten arviointiin vaikutti se, että esimerkiksi Suomen kohdalla tiedot metsien kunnosta kattoivat vain osan metsistä. Hänen mukaansa noin 40 prosentista ei ollut käytettävissä dataa, joten niiden kohdalla tehtiin kolme eri mallia, jotka kuvastavat parasta mahdollista kuntoa, keskimääräistä kuntoa ja huonoa kuntoa. 

– Jos katsotaan vain huonointa mallia, tullaan niihin kustannuslukuihin, joista on keskusteltu, von der Leyen sanoi.Hän arvioi, että ennallistamiseen voisi käyttää EU-rahaa. Hänen mukaansa koko Euroopan tasolla metsiin voitaisiin laittaa vuosittain rahaa noin 6–8 miljardia euroa. 

– Uskon, että tämä on hyvin tärkeää paitsi Suomelle, myös Ruotsille ja Virolle. Meillä on samanlainen lähestymistapa. Tiedämme, kuinka arvokkaita metsät ovat. Tiedämme, kuinka tärkeitä ne ovat elämälle, ihmisten elinkeinoille ja talouden perustana. Joten jaamme tavoitteen suojella sitä ja, jos tarpeen, ennallistaa ja pitää ne terveinä.

Von der Leyen korosti, että komission tavoitteena on saada jäsenmaat kehittämään omia suunnitelmiaan, kuinka asiassa edetään.

– On kyse teidän suunnitelmistanne.

Lue myös:

    Uusimmat