EU-parlamentti hyväksyi Britannian kauppasopimuksen äänin 660–5

Brexitin takia lisääntyvä paperisota vaikeuttaa suomalaisten yritysten kaupankäyntiä Britanniaan 1:52
Brexitin takia lisääntyvä paperisota vaikeuttaa suomalaisten yritysten kaupankäyntiä Britanniaan.

Sopimus hyväksyttiin selvin äänin 660–5.

Euroopan parlamentti on odotetusti hyväksynyt Britannian ja EU:n välisen kauppasopimuksen. Sopimus hyväksyttiin selvin äänin 660–5. Tyhjää äänesti 32.

Sopimus syntyi pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen viime jouluna, vain hieman ennen Britannian EU-eroa seuranneen siirtymäajan päättymistä. Kauppasopimus on ollut tähän asti voimassa väliaikaisesti.

Sopimuksessa EU ja Britannia ovat linjanneet muun muassa siitä, miten ne hoitavat kauppasuhteitaan, kun Britannia jätti EU:n sisämarkkinat eroa seuranneen siirtymäajan jälkeen.

Käytännössä Britannian lähtö sisämarkkinoilta on tuonut lisää tullimuodollisuuksia EU:n ja Britannian välillä kulkeviin lähetyksiin ja kuljetuksiin. Kauppasopimuksen ansiosta esimerkiksi tavarakauppa on kuitenkin jatkunut merkittäviltä osin tullittomana ja kiintiöttömänä.

Sopimus toivotettiin tervetulleeksi

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen iloitsi kauppasopimuksen lopullisesta hyväksymisestä. Sopimus luo von der Leyenin mukaan perustan EU:n ja Britannian väliselle yhteistyölle. Hän korosti Twitterissä sopimuksen toimeenpanon tärkeyttä.

Britannian pääministeri Boris Johnson luonnehti tiedotteessaan tämän viikon merkinneen viimeistä askelta pitkällä matkalla ja vakautta uudelle suhteelle Britannian ja EU:n välillä.

Britannian brexit-asioista vastaava ministeri David Frost toivotti EU-parlamentin äänestystuloksen tervetulleeksi.

– Toivottavasti voimme nyt aloittaa yhdessä eurooppalaisina uuden luvun, jota kuvaa ystävällinen yhteistyö itsenäisten vertaisten välillä, Frost tviittasi.

Frost myös kiitti EU-komissiota ja EU:n brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria.

Kitkaa suhteissa

Britannia erosi EU:sta viime vuoden tammikuussa, ja eron jälkeinen siirtymäaika päättyi vuodenvaihteeseen. Eroprosessiin liittyviä mutkia setvitään kuitenkin edelleen.

Erityistä kitkaa osapuolten välille on synnyttänyt Pohjois-Irlannin rajajärjestely.

Erosopimuksen yhteydessä sovittiin, että Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja EU-maa Irlannin välillä säilyy avoin raja eron jälkeenkin. Tämän mahdollistaminen on tuonut tiettyjä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Toistaiseksi Britannia on soveltanut Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisiä rajamuodollisuuksia vasta suppeassa mittakaavassa. Helpotettujen tarkastusten ensimmäisen takarajan olisi pitänyt olla maaliskuun lopussa, mutta Britannia ilmoitti jatkavansa niitä lokakuuhun asti.

Yksipuolisen viivästysilmoituksen vuoksi EU-komissio käynnisti viime kuussa rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan. Sittemmin EU ja Britannia ovat käyneet keskusteluja tilanteen ratkaisemiseksi.

Pohjois-Irlannissa on koettu tänä keväänä levottomuuksia, joita on osin selitetty rajajärjestelyn aiheuttamilla jännitteillä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 28.4.2021 klo 13.45.

Lue myös:

    Uusimmat