Historiallinen hetki: Brexit-sopu syntyi viimein – EU on helpottunut, Britannia kuvaili sopua fantastiseksi "perheille ja kaupalle"

EU ja Britannia ovat päässeet kauppasopuun, vahvistavat neuvotteluosapuolet. Neuvottelujen takarajaa siirrettiin moneen kertaan, ja viimeiseen asti väännettiin muun muassa kalastuskiintiöistä.

–  Kello ei enää tikitä, sanoi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tiedotustilaisuudessa.

Britannia: Täysi itsenäisyys tammikuusta alkaen

Britannian hallitus sanoo maan ottaneen takaisin kontrollin rahoistaan, rajoistaan, laeistaan, kaupastaan ja kalastusvesistään.

Britannian hallitus kuvailee tiedotteessaan, että sopu on fantastinen uutinen perheille ja kaupalle joka puolella Britanniaa. Tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen EU:n kanssa solmittu vapaakauppasopimus, joka perustuu nollatulleihin.

Britannian hallituksen mukaan sopu tarkoittaa, että maalla on täysi poliittinen ja taloudellinen itsenäisyys tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Von der Leyen: Hyvä, oikeudenmukainen ja tasapuolinen sopimus

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen luonnehti sopimusta hyväksi, oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi. Hänen mukaansa EU:n kilpailusääntöjä noudatetaan jatkossakin ja Britannian kanssa tehdään vastaisuudessakin yhteistyötä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, energia-asioissa, turvallisuudessa ja liikennekysymyksissä.

Omaa oloaan von der Leyen kuvaili helpottuneeksi.

Sovusta neuvoteltiin viime hetkeen saakka

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Sen takia ratkaisua haettiin kuumeisesti viime hetkiin saakka. Jos ratkaisua ei olisi syntynyt, Britannian ja EU:n välille olisi muodostunut tulliraja ja kaupankäynti olisi vaikeutunut huomattavasti rajamuodollisuuksien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja