EU:n laajentuminen voi viivästyä

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen varoittaa, että EU:n laajentuminen voi viivästyä vuosilla, ellei neuvotteluja saada valmiiksi ensi viikon lopulla Kööpenhaminan huippukokouksessa.

-Me toivomme, että voimme saada neuvottelut valmiiksi kymmenen hakijamaan kanssa, hän totesi Helsingin vierailullaan. EU voi kuitenkin ottaa jäseneksi myös pienemmän ryhmän maita, jos neuvotteluja ei saada valmiiksi kaikkien kanssa, hän korosti.

Neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä sekä jäsenmaiden että hakijamaiden keskuudessa on puheenjohtajamaa Tanskan esityksiin tyytymättömiä maita.

Jäsenmaista Saksa katsoo, että Tanskan tarjous on liian antelias hakijoille. Hakijoista Puola pitää sitä riittämättömänä. Fogh Rasmussen uskoo silti, että yhteisymmärrys EU-maiden kesken voidaan saavuttaa ajoissa, koska kaikki hyväksyvät Tanskan ehdotuksen lähtökohdaksi.

Suomi on jo aiemmin ilmoittanut, että se on valmis hyväksymään Tanskan ehdotukset.

-Neuvotteluja käydään ensi viikolla ulkoministerikokouksessa, mutta lopulliset ratkaisut jäävät Kööpenhaminan huippukokoukseen, totesi Fogh Rasmussen.

Hän varoitti hakijamaita ylimitoitetuista vaatimuksista. -Jos vaatimukset ovat liian korkeita, voivat neuvottelut epäonnistua ja laajentuminen viivästyä useilla vuosilla.

Turkista voi syntyä kiistaa

Turkin kohtelu on toinen vaikea aihe, sillä jotkut jäsenmaat, kärkipäässä Britannia, haluaisivat ilmoittaa jo nyt päivämäärän milloin Turkki voi aloittaa jäsenyysneuvottelut. Myös Yhdysvallat patistaa EU:ta ottamaan Turkin mahdollisimman nopeasti jäseneksi.

Monet muut EU-maat, niiden joukossa Tanska ja Suomi, katsovat ettei niin pitkälle voi vielä tässä vaiheessa mennä. -Turkki on ehdokasmaa ja se voi saada päivämäärän neuvottelujen aloittamiselle, jos ja kun se täyttää jäsenyyden ehdot. Mutta ehtojen täyttäminen on välttämätöntä, sanoi Fogh Rasmussen.

Ratkaisuksi voi tulla, että Turkille ilmoitetaan päivämäärä, milloin sen hakemusta pohditaan seuraavan kerran. Turkin tilanne kytkeytyy Kyprokseen, jonka kahtiajako yritetään lopettaa. Fogh Rasmussen toivoi, että YK:n rauhansuunnitelma voisi tulla hyväksytyksi jo ennen Kööpenhaminan kokousta. - EU voi kuitenkin ottaa jäsenekseen myös jakautuneen saaren, hän muistutti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat