EU:n ja Etelä-Amerikan maiden välillä saavutettu kauppasopimus: "Tämä on historiallinen hetki"

EU ja ryhmä Etelä-Amerikan maita ovat päässeet sopuun vuosikymmeniä valmistellusta kauppasopimuksesta. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker luonnehtii Twitterissä, että kauppasopimus on suurin, jonka EU on olemassaolonsa aikana solminut.

–  Tämä on historiallinen hetki. Kansainvälisen kaupan jännitteiden keskellä välitämme viestin Mercosur-kumppaniemme kanssa, että kannatamme sääntöpohjaista kauppaa, Juncker kirjoitti.

EU:n ja Etelä-Amerikan valtioista koostuvan kauppaliitto Mercosurin sopimusta tehtiin 20 vuotta. Mercosurin varsinaisia jäseniä ovat tällä hetkellä Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay.

Kauppasopimus poistaa kauppaa koskevia tullimaksuja

Komission mukaan kauppasopimus muun muassa poistaa suurimman osan kauppaa koskevista tullimaksuista. Esimerkiksi autotullit ovat Etelä-Amerikkaan vietäessä olleet 35 prosenttia ja koneenosien tullit jopa 20 prosenttia.

Kauppasopimus myös vaatii sopimusosapuolia sitoutumaan Pariisin ilmastosopimukseen.

Sopimusosapuolet käyvät hyväksytyn sopimustekstin läpi vielä oikeusasiantuntijoiden kanssa. EU lähettää sopimuksen sen jälkeen jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin hyväksyttäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat