EU:n ja Britannian kauppasopimusneuvottelujen takaraja paukkuu ja kompromissia ei löydy – tutkija: "Britannia on valmis katsomaan sen kortin, että sopimusta ei synny"

Euroopan unionin ja Ison-Britannian kauppasopimusneuvottelut ovat edenneet tahmeasti. Asiantuntijan mukaan sopimus voi vielä syntyä – jos vain kompromissi riittää Britannialle. 

EU:n ja Britannian välisissä kauppasopimusneuvotteluissa ei päästy sopuun sunnuntaihin mennessä. 

Isossa-Britanniassa havaittu koronaviruksen mutaatio leviää maailmalla. Olisivatko EU-maat olleet sulkematta rajojaan Britannialle ilman brexitiä? Katso asiantuntijan näkemys yllä olevalta videolta. 

Takarajan paukkuminen tarkoittaa tutkija Timo Miettisen mukaan käytännössä sitä, että EU-parlamentti ei ehdi ratifioida, eli vahvistaa, kauppasopimusta ennen vuodenvaihdetta. 

Sopimuksen laajuus tulee vaikuttamaan siihen, millainen vahvistus sopimukselle tulee antaa.

– Jos se on hyvin laaja sopimus, siihen tarvitaan sekä jäsenmaiden että parlamentin hyväksyntä. 

– Jos se on hyvin kapea sopimus, eli se käsittelee vain EU-tason asioita, silloin parlamentin hyväksyntä riittää. 

Oli sopimusta tai ei, EU:n ja Britannian rajalla aloitetaan tullaus

Miettinen pitää mahdollisena myös sitä, että parlamentti voi hyväksyä sopimuksen takautuvasti, jolloin sopimusta voisi takautuvasti soveltaa ensi vuoden alusta lähtien. 

Oli sopimuksen sisältö tai sen hyväksynnän ajankohta mikä hyvänsä, Britannian ja EU-maiden välille tulee tullausmenettely ensi vuoden alusta alkaen, vaikkei tariffimaksuista tai kiintiöistä olisikaan varsinaisesti sovittu. 

Menettely tulee vaikuttamaan Britannian ja EU:n väliseen päivittäiseen kauppaliikenteeseen ja monien yritysten liiketoimintaan. 

 – Esimerkiksi verkkokaupassa, jossa tavaran pitää liikkua nopeasti, tämän tyyppinen hidaste varmasti vaikuttaa. 

– Ylipäätään tavaraliikenteen sujuvuus varmasti vaikeutuu molemmin puolin. 

Jääkö Britannia sopimuksettomaan tilaan?

Miettisen mukaan tulevat päivät ovat ratkaisevia sopimuksen syntymisen suhteen: Niin kauan, kun neuvotteluja käydään, myös sopimuksen solmimiselle on olemassa mahdollisuus. 

– Uskon, että Britannia on myös valmis katsomaan sen kortin, että tätä sopimusta ei synny.

– Lähinnä kyse on siitä, mistä kohtaa se kompromissi löytyy, ja onko kompromissi riittävä Britannialle, että he saavat toteutettua keskeisiä tavoitteitaan esimerkiksi tämän itsemääräämisoikeuden vahvistamisessa, Miettinen päättää. 

Kalastus hiertää neuvotteluja

Miettisen mukaan vielä viime viikolla kauppasopimusneuvottelujen umpisolmuna pidettiin yhteistä sääntely-ympäristöä – ei niinkään kalastusta. 

Nyt kuitenkin vaakakuppi on käännähtänyt toisin päin: kalastuskiintiöihin liittyvät kiistat ovat ottaneet yliotteen. 

Yksinkertaistettuna, kyse on EU:n kalastusalusten oikeudesta kalastaa Britannian vesillä tulevaisuudessa.

Miettinen ei osaa kertoa yksittäistä syytä sille, miksi nimenomaan kalastuksesta on tullut iso kapula neuvottelujen rattaisiin, syitä voi olla moniakin.  

– Siinä on monta periaatteellista kysymystä: se on hyvin tärkeää Britannian yksinmääräämisoikeudelle, mutta myös tietyille rannikkovaltioille, kuten Ranskalle tai Belgialle, jotka pitävät tätä kysymystä esillä. 

Mikä EU:n ja Britannian kauppasopimusneuvotteluissa hiertää sääntely-ympäristön suhteen? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat