Mainos

EU:n huippukokous käynnistyi

Thessalonikissa järjestettävässä EU:n huippukokouksessa keskustellaan tänään mm. tulevaisuuskonventin mahdollisesta lisäajasta.

Euroopan Unionin huippukokous käynnistyi eilen Kreikassa Thessalonikissa. Suomea kokouksessa edustavat varapääministeri Antti Kalliomäki, presidentti Tarja Halonen, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki.

EU-kokous järjestetään Porto Carrasin lomakohteessa, jossa kokousvieraita suojelee 15 000 poliisia ja sotilasta.

Euroopan unionin johtajat päättävät huippukokouksensa tänään. EU:n on määrä tarkentaa periaatteita, joiden mukaan unionin alueelle voi saapua maahanmuuttajia ja turvapaikan hakijoita. Lisäksi Valery Giscard d'Estaing jättää jäsenmaille tulevaisuuskonventin esityksen, jonka pohjalta neuvotellaan EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta.

Unionin odotetaan myöntävän konventille lisäaikaa esityksen hiomiseksi 15:nteen heinäkuuta asti. Lisäaika koskee kuitenkin vain teknistä viimeistelytyötä.

Kiistellyistä uusista toimielimistä, kuten Suomen vastustamasta EU:n presidenttistä, ei tässä vaiheessa neuvotella.

- Tulos on voittopuolisesti hyvä, mutta toimielimiä koskevat ratkaisut pitää tehdä hallitusten välisessä konferenssissa, Antti Kalliomäki sanoi. EU:n on määrä hyväksyä myös Suomen, Ruotsin ja Tanskan sekä Baltian valtioiden esitys Itämeren turvallisuudesta. Venäjän halutaan poistavan yksipohjaiset öljytankkerit liikenteestä vuoteen 2010 mennessä. EU:n on määrä ehdottaa kansainväliselle merenkulkualan järjestölle IMO:lle, että Itämeri luokitellaan erityisen herkäksi vesialueeksi. Samalla merikuljetuksille vaaditaan yhteisiä sääntöjä talviolosuhteissa.

Huomenna valtionpäämiehet osallistuvat Kreikassa vielä EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokoukseen. Suomea edustaa presidentti Tarja Halonen.

Halonen kertoi Suomen tilanteesta

- Pääministeri Anneli Jäätteenmäen perään ei kyselty, kertoi Antti Kalliomäki illalla Thessalonikissa. Selitys oli Kalliomäen mukaan siinä, että presidentti Tarja Halonen kertoi hyvin tehokkaasti muille EU-johtajille missä Suomessa mennään.

- Hän kertoi myös, että ensi viikolla saamme todennäköisesti uuden hallituksen vanhalle pohjalle, sanoi Kalliomäki.

Hämminkiä Suomen ympärillä vähensi osaltaan myös se, että myös Kreikassa oli hallitus kaatunut, Kalliomäki arveli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.