Mainos

EU:n arvonlisäveron pysyy ennallaan

EU:n valtiovarainministerit lykkäsivät tänään suunnitelmia alentaa arvonlisäveroa työvoimavaltaisilla palvelualoilla. Useimmat jäsenmaat, Saksa etunenässä, vastustivat ehdotusta antaa jäsenmaille oikeus laskea arvonlisäveroa työllisyyden parantamiseksi. Arvonlisäveroasiaa selvitetään tarkemmin vielä virkamiestasolla.

Käytännössä mitään ei kuitenkaan tapahdu ennen Saksan syyskuisia liittopäivävaaleja. Jotta nykyinen, voimassaoleva EU-direktiivi voitaisiin muuttaa, ministerineuvostolta vaaditaan asiassa yksimielisyyttä. Kokouslähteiden mukaan Saksan lisäksi myös Itävalta ja Portugali vastustivat arvonlisäveron alennusta. Tanska on jo aiemmin suhtautunut asiaan varauksella, sillä maan kokemukset ovat osoittaneet, että arvonlisäveron alentaminen ei paranna palvelualojen työllisyyttä.

EU:n komissio ehdotti arvonlisäveron alennusta mm. polkupyörätehtaissa ja asuntojen korjauspalveluissa, huvipuistoissa, siivous- ja pesulapalveluissa sekä kotihoidossa ja lasten, vanhusten, vammaisten ja sairaiden hoidossa. Koska tämän päiväisessä valtiovarainministerien kokouksessa ei saavutettu yhteisymmärrystä, komissio ei anna aiheesta mitään muodollista direktiiviehdotusta. Komissio ei ole koskaan osoittanut erityistä kiinnostusta arvonlisäveron alentamista kohtaan. Verokomissaari Mario Montin mukaan työllisyyden parantamisen kannalta on tärkeämpää laskea epäsuoria työvoimakustannuksia.

Suomi tuki arvonlisäveron alentamista virallisesti, mutta on STT:n saamien tietojen mukaan vastustanut suunnitelmia käytännössä, työryhmätasolla. Valtiovarainministeriö on pelännyt, että arvonlisäveron alennus johtaa sellaiseen verotulojen menetykseen, jota työllisyyden myönteiset vaikutukset eivät korvaa. Hallituksen virallinen kanta oli, että Suomi tukee komission ehdotusta vapaaehtoisesta, ajallisesti rajatusta arvonlisäveron alennuksesta. Hallitus ei ole kuitenkaan tehnyt mitään päätöstä siitä, osallistuuko Suomi kokeiluun. Ja kun asia laitettiin tänään pöydälle, hallituksen ei ilmeisesti edes tarvitse ottaa asiaan kantaa.
STT

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.