EU-maat sopuun venäläisen öljyn 60 dollarin hintakatosta – Kallas: "Jokaisella dollarilla on merkitystä"

Eurooppa-neuvosto sopi energiakriisissä hillitsevistä toimista – näin pääministerit kommentoivat toimia Brysselissä 1:50
Katso myös: Eurooppa-neuvosto sopi energiakriisissä hillitsevistä toimista – näin pääministerit kommentoivat toimia Brysselissä

EU-maat pääsivät sopuun venäläiselle öljylle asetettavasta hintakatosta, kertoivat muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja talouslehti Financial Times perjantaina. Hintakaton tasoksi tulisi 60 dollaria barrelilta.

Sovusta kertoi kansainväliselle medialle puolalainen diplomaatti Andrzej Sados. Pitkään kestäneet neuvottelut hintakatosta saatiin maaliin, kun Puola taipui sovun taakse. Virallista ilmoitusta hintakatosta odotetaan loppuviikon aikana.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ja sen liittolaisten kaavaileman hintakaton tarkoituksena on vähentää Venäjän saamia tuloja öljyn viennistä.

Samaan aikaan tavoitteena on, että venäläisen öljyn vienti jatkuisi edelleen esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan. Jos Venäjä lopettaisi kokonaan öljyn viennin, seurauksena voisi olla öljyn hinnan jyrkkä kallistuminen.

Käytännössä hintakatto toteutettaisiin siten, että yritysten sallittaisiin tarjota venäläisen öljyn vientiin tarvittavia kuljetuksia, vakuutuksia ja muita palveluita vain, jos öljystä maksettu hinta ei ylitä hintakattoa.

Bloombergin mukaan neuvotteluissa oli vielä viime viikolla esillä 65–70 dollarin hintakatto.

Puola ja Baltian maat halusivat kuitenkin hintakaton tason alemmaksi, jotta se iskisi kovempaa Venäjän öljytuloihin.

Korkeaa hintakattoa kannattivat mediatietojen mukaan Kreikka ja muutamat muut Välimeren maat, joiden taloudessa merenkulkuala on keskeisessä asemassa.

"Jokaisella dollarilla on merkitystä"

Viron pääministeri Kaja Kallas piti EU-maiden sopua tervetulleena. Hänen mukaansa Venäjän energiatulojen heikentäminen on keskiössä Venäjän sotakoneen pysäyttämisessä.

–  Jokaisella dollarilla on merkitystä, Kallas sanoi tiedotteessa.

Kallaksen mukaan hintakaton neuvotteleminen 65 dollarista 60 dollariin tarkoittaa, että Venäjä saa 10 miljardia dollaria vähemmän öljytuloja.

–  Kiitän kumppaneitamme, jotka suostuivat tulemaan alaspäin 60 dollariin, Kallas sanoi.

Hänen mukaansa Viro olisi halunnut hintakaton tason olevan vieläkin matalampi.

–  Asiantuntijamme arvioivat, että 30–40 dollarin hinta iskisi merkittävästi Venäjään. Tämä on kuitenkin paras kompromissi, jonka pystyimme saamaan aikaan tänään.

Hintakatosta haluttiin päästä sopuun ennen maanantaita, jolloin on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto venäläiselle raakaöljylle. Tuontikielto koskee meritse EU:hun tuotavaa öljyä.

Venäläisen Urals-viitelaadun raakaöljyn hinta on painunut selvästi Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinnan alapuolelle sen jälkeen, kun Venäjä helmikuussa aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

Myös Yhdysvallat piti tervetulleena EU-maiden saavuttamaa sopua venäläisen öljyn hintakatosta. Asiasta kertoi Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat uskoo, että hintakatto auttaa rajoittamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdollisuuksia jatkaa sotakoneensa rahoittamista.

Lue myös:

    Uusimmat