Mainos

EU-maat sopuun palvelujen vapauttamisesta

Kiistelty palveluvapautus kattaa mm. rakennusalan, vähittäiskaupan, matkailun ja huoltoasemat. Talouskasvun vauhdittamiseksi tehdyn uudistuksen arvioidaan luovan työpaikkoja myös Suomeen.

EU-ministerit ovat sopineet useiden palvelujen vapauttamisesta rajat ylittävään kilpailuun unionin sisällä. Alustava sopu löytyi eilen illalla Brysselissä pidetyssä kilpailukykyneuvoston kokouksessa.

Palveluvapautus kattaa mm. rakennus-alan, vähittäiskaupan, matkailun, ravitsemusliikkeet, huoltoasemat, metsäalan ja ympäristöpalvelut. Brysselin kokoukseen osallistunut kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen laskee uudistuksen kattavan 60 prosenttia Suomen elinkeinoelämästä.

- Vaikka kyseessä on alkuperäistä suppeampi direktiivi, se on kuitenkin merkittävä askel palvelumarkkinoiden avaamisessa. Vapautus koskettaa nykymuodossaankin merkittävää osaa suomalaisesta yritystoiminnasta, Pekkarinen sanoo.

Kiistellyn uudistuksen tarkoituksena on lisätä talouskasvua unionin alueella. Palveludirektiivi saataneen valmiiksi tämän vuoden aikana parlamentin toisen käsittelyn jälkeen.

Suomeen muutama tuhat työpaikkaa

Kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen kertoo, että laki karsii esteitä EU-maasta toiseen tarjottavilta palveluilta. Sen piiriin kuuluvat muun muassa kiinteistö-, vuokraus-, tutkimuspalvelut, tukku- ja vähittäiskauppa, rakentaminen sekä liike-elämää palveleva toiminta.

- Palveluvapautuksen lasketaan synnyttävän koko EU:n alueelle jopa 600 000-700 000 työpaikkaa ja Suomeen niistä on tulossa muutama tuhat, Pekkarinen kertoo.

Uudistuva direktiivi velvoittaa jäsenmaat käymään läpi kansalliset järjestelmänsä ja poistamaan palvelujen vapaan liikkuvuuden esteet.

Jäsenmaiden nyt sopima malli on selvästi kapeampi, kuin mitä EU:n komissio alun perin esitti. Komissio joutui kuitenkin vesittämään reippaasti ehdotustaan EU:n parlamentin vaatimuksesta.

Asia menee vielä kertaalleen parlamentin käsittelyyn. Laki saataneen nyt kuitenkin aikaan, sillä eilien illalla saavutettu ratkaisu on hyvin lähellä parlamentin tarjousta.

Lopullisen hionnan palveluvapautuksesta pääsee tekemään Suomi heinäkuussa alkavalla puheenjohtajakaudellaan.

EK pettyi palveludirektiiviin suppeuteen

Elinkeinoelämän keskusliitto ei ole tyytyväinen EU:n jäsenmaiden palveludirektiivistä saavuttaman sovun sisältöön.

- Kuitenkin nyt saavutettu ratkaisu oli parasta, mitä tällä hetkellä oli saatavissa, toteaa Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Minna Niemivirta.

EK olisi toivonut, että myös yksityiset terveyspalvelut ja vuokratyövoima olisivat olleet direktiivin piirissä.

Niemivirran mukaan tarkkojen arvioiden tekeminen työllisyysvaikutuksesta on tässä vaiheessa vaikeata, mutta pitää komission esittämää arviota muutamasta tuhannesta uudesta työpaikasta Suomessa oikeansuuntaisena.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.