EU lahjoittaa yli viisi miljoonaa joditablettia Ukrainaan ydinonnettomuuden varalta

Asiantuntijaryhmä pääsemässä viimein Zaporizhzhjan ydinvoimalaan 2:09
Katso uutisvideo: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on viimein pääsemässä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ukrainan hallitus pyysi viime perjantaina EU:lta kaliumjodiditabletteja suojellakseen Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärillä asuvia ihmisiä mahdollisen ydinonnettomuuden varalta. Nyt saadut yli 5 miljoonaa joditabletta mahdollistaa niiden jakelun entistä laajemmalle alueelle.

Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuus on jo pitkään herättänyt kansainvälistä huolta, ja kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) on korostanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

Ydinvoimala on vahingoittunut sen läheisyydessä käydyistä taisteluista, mutta yleisradioyhtiö BBC:n mukaan alueella ei ole toistaiseksi havaittu säteilytasojen nousua.

Viranomaiset ovat kuitenkin huolissaan siitä, että mahdolliset lisävahingot voivat aiheuttaa laajalle alueelle leviävän säteilyvuodon.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on ollut Venäjän armeijan hallussa maaliskuusta asti.

Asiantuntijaryhmä matkalla Zaporizhzhjaan

IAEA:n asiantuntijaryhmä on viimein matkalla tarkastamaan ydinvoimalan kuntoa. Vierailun tarkkaa aikataulua ei ole julkistettu, mutta ryhmän odotetaan saapuvan voimalalle tällä viikolla.

Ydintekniikan professorin Juhani Hyvärisen mukaan ryhmä tarkastaa voimalan ydinturvallisuuden, turvajärjestelyt ja ydinmateriaalivalvonnan.

Tabletti estää radioaktiivisen jodin kerääntymisen kilpirauhaseen

Vakavassa ydinvoimalaitosonnettomuudessa voi ilmaan vapautua radioaktiivista jodia.

Ohjeen mukaisella joditabletin ottamisella estetään radioaktiivisen jodin kerääntyminen kilpirauhaseen. Tabletin sisältämä ei-radioaktiivinen kaliumjodidi täyttää kilpirauhasen niin, että radioaktiivisen jodin imeytyminen rauhaseen estyy, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK) sivuillaan.

Asiantuntijoiden mukaan vaikutukset Zaporizhzhjan mahdollisesta ydinonnettomuudesta eivät näkyisi Suomessa asti, eivätkä vaikutukset olisi ylipäätään yhtä suuret ja kauaskantoiset kuin esimerkiksi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat