Jacques Delors on kuollut – Suomesta tuli Euroopan unionin jäsen Delorsin kaudella

EU-komission entinen puheenjohtaja Jacques Delors on kuollut, kertoi hänen tyttärensä Martine Aubry uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona. Aubryn mukaan Delors, 98, kuoli nukkuessaan kotonaan Pariisissa.

Ranskalainen Delors toimi komission puheenjohtajana vuodet 1985–95. Hän oli yksi EU:n sisämarkkinoiden ja yhteisvaluutta euron merkittävimmistä puuhamiehistä. Hänen kaudellaan EU laajeni 5 maalla 15 valtion liitoksi. Myös Suomen, Ruotsin ja Itävallan tulo EU:n jäseniksi osui Delorsin kaudelle.

Voimakastahtoisen Delorsin kautta leimasi kunnianhimoinen pyrkimys syventää ja tiivistää EU:n yhteistyötä, mutta todellisuudessa työ ei edennyt niin pitkälle kuin hän olisi toivonut.

Väännöt etenkin Britannian silloisen pääministerin Margaret Thatcherin kanssa päätyivät siihen, että Britannia lopulta jäi pois euron rakennustyöstä sekä Schengen-sopimuksesta.

Delorsin tavoitteet kokivat takaiskuja myös hänen kautensa loppuvaiheessa, kun Tanska äänesti Maastrichtin sopimusta vastaan kansanäänestyksessä ja Ranska oli vähällä seurata perässä.

Kautensa viime metreillä Delors sai toivottaa tervetulleeksi kolme uutta jäsenmaata, kun Suomi, Ruotsi ja Itävalta vuoden 1995 alussa liittyivät unioniin. Norja jättäytyi kansanäänestyksen seurauksena pois joukosta.

Kommentoidessaan Suomen kansanäänestyksen tulosta Brysselissä vuonna 1994 Delors sanoi ymmärtävänsä, miksi monet Suomessa empivät unioniin liittymistä.

–  Kovia kokeneessa maassa syntyy voimakas identiteetti, jota kansa ei halua menettää, Delors pohti tuolloin.

Delorsin odotettiin komissiouran jälkeen lähtevän tavoittelemaan Ranskan presidenttiyttä. Hänen kannatuksensa oli vankkaa, mutta Delors päätyi jättäytymään politiikasta sivuun ja toimi loppuvuosinaan EU:n syventämistä ajavassa ajatuspajassa.

Lue myös:

    Uusimmat