Mainos

EU-komissio haluaa eroon Schengenin sisärajatarkastuksista

2:11

EU-komissio haluaa Schengen-maiden luopuvan sisärajatarkastuksista niin pian kuin mahdollista. EU-lähteet sanovat STT:lle, että komission mielestä rajatarkastusten enimmäiskestoon voidaan harkita korkeintaan puolen vuoden pidennystä.

Osa EU-maista, kuten Ruotsi, Tanska, Saksa ja Itävalta ovat ottaneet sisärajatarkastukset käyttöön pakolaiskriisin takia. Tanska ilmoitti torstaina jatkavansa tarkastuksia Saksan vastaisella rajallaan huhtikuuhun asti.

Nykyisin Schengen-maiden sisärajatarkastukset voivat olla käytössä enintään puoli vuotta. Saksalla määräaika umpeutuu toukokuussa.  
Komission mukaan sisärajatarkastusten pitkittäminen vaarantaa Schengenin tulevaisuuden. Komissio aikoo julkistaa perjantaina suunnitelman, jolla vapaan liikkuvuuden Schengen-alue pyritään pelastamaan.

Vapaan liikkuvuuden periaate on EU:n sisämarkkinoiden peruspilari. Komissio on huolissaan myös sisärajatarkastusten aiheuttamasta taloudellisesta vahingosta.

Suomi ei ole turvautunut sisärajatarkastuksiin, mutta Ruotsin ja Tanskan aloittamat toimet hyödyttävät Suomea. Maiden rajatarkastukset ovat käytännössä tukkineet Ruotsin kautta Suomeen tulevan reitin. Viime aikoina Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita lähinnä itärajan yli.

Sisäministeri Petteri Orvon (kok.) mielestä Schengen-maiden sisärajatarkastukset auttavat saamaan pakolaiskriisiä hallintaan.

Kriittinen Turkki-kokous edessä

EU-komission suunnitelma Schengenin pelastamiseksi pohjustaa EU-maiden ja Turkin välistä huippukokousta, joka pidetään maanantaina Brysselissä. Keskeinen osa Schengenin pelastamista on ulkorajavalvonnan tehostaminen. Siinä EU nojautuu vahvasti Turkin apuun, sillä Kreikka ei ole saanut toistuvista vaatimuksista huolimatta ulkorajaansa hallintaan.

Turkki on luvannut rajoittaa Kreikan kautta Eurooppaan pyrkivien pakolaisten ja siirtolaisten määrää. Viime kuukausina Turkista on saapunut salakuljettajien avulla Kreikkaan noin parituhatta henkeä päivässä. Komission mukaan tulijamääriä on painettava merkittävästi alas jo ennen maanantain huippukokousta.

EU-lähteiden mukaan komissio julkistaa perjantaina tuoreimmat arvionsa tilanteen kehittymisestä Egeanmerellä Turkin ja Kreikan välillä.

2:18

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.