EU keskeyttää sotilaskoulutusoperaationsa Malissa – yhtenä syynä venäläinen palkkasotilasyhtiö

Suomella on Malissa YK:n rauhanturvaoperaatiossa neljä sotilasta.

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell on ilmoittanut EU:n keskeyttävän sotilaskoulutusoperaationsa Länsi-Afrikan Malissa. Borrell perusteli päätöstä muun muassa venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin toiminnalla Malissa.

Ranska ja muut alueella toimivat valtiot sanovat yhtiön toimivan alueella taistelutehtävissä. Venäjä sanoo Malissa toimivan vain sotilaskouluttajia.

EU on huolissaan raporteista, joiden mukaan Wagnerin sotilaat olisivat osallistuneet Malin operaatioon viime kuussa Mouran kylässä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan operaatiossa tapettiin yli 200 siviiliä, mutta Malin sotilasjuntta sanoo operaatiossa saaneen surmansa 203 jihadistia.

EU:n operaation lisäksi Malissa toimii YK:n alainen Minusma-rauhanturvaoperaatio, johon kuuluu 14 000 sotilasta. Suomalaisia operaatiossa on Puolustusvoimien mukaan neljä sotilasta. Operaatio alkoi vuonna 2013. Mali on käynyt taistelua jihadisteja vastaan vuodesta 2012 lähtien.

Sahelin alueella levotonta

Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Malin rajanaapureihin etelään Burkina Fasoon ja itään Nigeriin. Taisteluissa jihadisteja vastaan on saanut surmansa tuhansia sotilaita sekä siviilejä. Lisäksi Sahelin alueella, jossa kaikki kolme valtiota sijaitsevat, kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Malissa ja sen naapurimaissa on yleisesti ollut levotonta viime vuosina. Malissa on tehty kaksi sotilasvallankaappausta vuoden 2020 jälkeen, Burkina Fasossa yksi tänä vuonna ja Guineassa yksi viime vuonna. Lisäksi Nigerissä oli viime vuonna vallankaappausyritys.

Malin entinen siirtomaavalta Ranska ilmoitti helmikuussa vetävänsä joukkonsa maasta. Malin ja Ranskan suhteet tulehtuivat pahoin Malin sotilasvallankaappausten jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat