Mainos

EU julisti supikoiran haitalliseksi vieraslajiksi – listalle myös toinen Suomeen levinnyt eläinlaji

EU on lisännyt supikoiran torjuttavien haitallisten vieraslajien luetteloon. Supikoira oli yksi listalle lisätyistä 12 lajista, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Siitä tulee kuitenkin virallisesti vieraslaji vasta keväällä 2019 siirtymäajan jälkeen. 

Vieraslajilla tarkoitetaan eliölajia, jonka ihminen on tuonut tarkoituksella tai vahingossa sen luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Haitallinen vieraslaji uhkaa luonnon monimuotoisuutta uudella elinalueellaan. 

Suomessa esiintyvistä eläinlajeista listalle lisättiin myös piisami, joka on alun perin pohjoisamerikkalainen laji. 

Alun perin Itä-Aasiasta kotoisin oleva supikoira levisi Suomeen 1960-luvulla Neuvostoliittoon tehtyjen istutusten seurauksena. Nykyisin supikoiria on Suomessa satojatuhansia yksilöitä. 

Supikoiran leviämistä on syytää rajoittaa etenkin siellä, missä sen uhka monimuotoisuudelle on suurin, kuten kosteikoilla ja lintuvesien ympäristössä, maa- ja metsätalousministeriö kertoo. 

Koska supikoira on tärkeä Suomen turkistarhauselinkeinolle, Suomi on neuvotellut EU-komission kanssa mahdollisuuden jatkaa tarhausta vieraslajiasetuksen ehtojen mukaisesti. 

Vieraslajilistalle lisätyistä kasvilajeista Suomen luontoon ovat levinneet kaukasianjättiputki ja jättipalsami. Vieraslajiluetteloon kuuluvia lajeja ei saa pitää hallussa, tuoda maahan tai päästää ympäristöön. 

EU:n ensimmäinen vieraslajiluettelo tuli voimaan viime elokuussa ja sisälsi 37 lajia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.