EU-johtajat Kreikan ja Turkin rajalle huomenna – "Menemme osoittaaksemme EU:n täyden tuen"

Tuhannet pakolaiset pyrkivät Turkista Kreikkaan – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi tilanteesta 7:21
Tuhannet pakolaiset pyrkivät Turkista Kreikkaan – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi tilanteesta

EU:n prioriteettina on tarjota Kreikalle ja Bulgarialle kaikki tarvittava tuki käynnissä olevan siirtolaistilanteen ratkaisemiseksi, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Tukea annetaan esimerkiksi EU:n rajavalvontaviranomainen Frontexin kautta tarjoamalla Kreikan viranomaisille varusteita ja työvoimaa.

Von der Leyen, EU-parlamentin puhemies David Sassoli ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vierailevat huomenna Kreikassa Turkin rajalla.

– Menemme yhdessä Kreikkaan osoittaaksemme EU:n täyden tuen. Kreikan kohtaama haaste on eurooppalainen haaste, von der Leyen sanoi.

Kreikan rajalle on saapunut sankoin joukoin siirtolaisia sen jälkeen, kun Turkki lauantaina kertoi avaavansa EU:n vastaisen rajansa pakolaisille. Kreikan mukaan lauantaiaamun ja sunnuntaiaamun välisenä aikana ainakin 10 000 ihmistä yritti ylittää rajan laittomasti.

– Turkki on vaikeassa tilanteessa pakolaisten ja siirtolaisten suhteen, mutta se, mitä näemme nyt, ei voi olla vastaus tai ratkaisu, von der Leyen sanoi.

Von der Leyenin mukaan EU tiivistää vuoropuhelua Turkin kanssa useilla poliittisilla tasoilla, jotta tilanteesta saataisiin yhteinen kokonaiskuva.

Vuoropuhelulle jatkoa

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson kuvailee tilannetta vakavaksi ja toivoo, että EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen noudattamiseen palattaisiin mahdollisimman pian.

Turkki ja EU solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jossa Turkki sitoutui tehostamaan rajavalvontaansa ja vastaanottamaan Euroopasta palautettavia pakolaisia. Vastineena EU lupasi Turkille muun muassa taloudellista tukea pakolaisista huolehtimiseen.

Von der Leyenin tapaan Johansson korostaa vuoropuhelun tärkeyttä. Pohjoismaisille toimittajille puhunut Johansson ei ottanut kantaa siihen, voisiko vuoropuhelu johtaa taloudellisen tuen vahvistamiseen.

– On kohtuullista, että EU auttaa Turkkia suuressa vastuussa pakolaistilanteen suhteen, Johansson pohti.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on ilmoittanut, ettei maa aio ottaa vastaan uusia turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen. Johansson ei kritisoinut suoraan Kreikan päätöstä, vaan totesi, että Kreikka on hyvin vaikeassa tilanteessa ja tilanteen kehittymistä seurataan.

Lue myös:

    Uusimmat